Hrvatska opet nije bila najbolja kad je najteže. Već šesti put se dogodilo isto

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija remizirala je s Italijom 1:1 u zadnjem kolu skupine B Europskog prvenstva. Tako završava na trećem mjestu u grupi s dva osvojena boda i samo u teoriji ima nadu za prolazak u osminu finala. Vodila je Hrvatska od 55. minute golom Luke Modrića, no u osmoj minuti sudačke nadoknade, odnosno u zadnjem napadu na utakmici, Mattia Zaccagni šokirao je momčad Zlatka Dalića i zabio za prolazak Italije.

Hrvatska može proći samo kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, no za to joj se mora poklopiti nekoliko rezultata. U utorak Engleska mora pobijediti Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska mora pobijediti Srbiju. Zatim se u srijedu mora dogoditi da Turska pobijedi Češku, a Portugal Gruziju.

Hrvatska je samo jednom pobijedila kad je morala za prolazak skupine

Zaključno sa sinoćnjom utakmicom protiv Italije, Hrvatskoj je do sada na velikim natjecanjima trebala pobjeda za prolazak skupine ukupno sedam puta. Upisala je jednu pobjedu protiv Škotske na zadnjem Euru, dva remija i četiri poraza. Skupinu na velikim natjecanjima je prošla sedam puta. Od toga je četiri puta to osigurala prije zadnjeg kola, a dva puta joj je trebao remi u zadnjoj utakmici.

Prije zadnjeg kola je Hrvatska osigurala prolazak skupine na Euru 1996. u Engleskoj, na SP 1998. u Francuskoj, na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj te na SP 2018. u Rusiji. Na Euru 2016. u Francuskoj trebao joj je remi u zadnjem kolu protiv Španjolske, ali je svejedno slavila 2:1. Na SP 2022. u Katru joj je trebao remi te ga dobila odigravši 0:0 protiv Belgije.

Prvi posrtaj protiv Ekvadora

Na SP 2002. u Južnoj Koreji i Japanu prvi put dolazi u situaciju da joj treba pobjeda u zadnjem kolu da bi prošla skupinu. U prvom kolu je izgubila 1:0 od Meksika pa potom šokantno slavila protiv Italije 2:1. To je značilo da Hrvatskoj treba pobjeda u zadnjem kolu protiv Ekvadora, osim u slučaju da Meksiko pobijedi Italiju kada bi joj bio dosta i remi. Hrvatska je izgubila od Ekvadora 1:0 i obje reprezentacije su otišle kući.

Na Euru 2004. u Portugalu, Hrvatska je u prve dvije utakmice remizirala sa Švicarskom (0:0) i Francuskom (2:2). Uoči zadnjeg kola po skupinama Francuska je imala četiri boda, Engleska tri, Hrvatska dva, a Švicarska jedan. Hrvatskoj je u izravnom dvoboju protiv Engleske trebala pobjeda, ali je izgubila 4:2 iako je povela u 5. minuti utakmice, što je značilo da kao trećeplasirana ispada s Eura.

Na SP-u 2006. u Njemačkoj Hrvatska je prvo izgubila 1:0 od Brazila, a zatim u drugom kolu odigrala mršavih 0:0 protiv Japana. Uoči zadnjeg kola protiv Australije, Brazil je imao šest bodova, Australija tri, a Hrvatska i Japan po jedan, što je značilo da Hrvatska protiv Australaca mora ići na pobjedu. Susret je završio 2:2, a ostaje upamćen u povijesti jer je sudac Graham Poll na njoj napravio glupost i dodijelio tri žuta kartona Joeu Šimuniću prije nego što mu je pokazao crveni karton. Hrvatska je kao trećeplasirana s dva boda otišla kući.

Prva i jedina pobjeda protiv Škotske

Na Euru 2012. u Ukrajini i Poljskoj nije prošla skupinu kada joj je trebala pobjeda u zadnjem kolu. U prvom kolu je pobijedila Irsku 3:1, a potom odigrala remi 1:1 protiv Italije. Uoči zadnjeg kola Španjolska i Hrvatska su imale po četiri boda, Italija dva, a Irska je bila bez bodova. Hrvatskoj je trebala pobjeda protiv Španjolske ili remi uz nadu da Italija neće izgubiti od Irske što se nije dogodilo. Hrvatska je izgubila 1:0, a Italija i Španjolska su na kraju igrale finale Eura.

Na SP-u 2014. u Brazilu, Hrvatskoj je ponovno trebala pobjeda u zadnjem kolu po skupinama. U prvom kolu je izgubila od domaćina Brazila 3:1, a u drugom kolu ostvarila najveću pobjedu na velikim natjecanjima od 4:0 protiv Kameruna. Uoči zadnjeg kola Brazil i Meksiko su imali po četiri boda, Hrvatska tri, a Kamerun nula. Hrvatska je morala pobijediti Meksiko, a izgubila je 3:1 i otišla kući kao trećeplasirana u skupini.

Na Euru 2021. godine Hrvatska je jedini put do sada pobijedila u zadnjem kolu kad joj je pobjeda trebala za prolaz skupine. U prvom kolu je Hrvatska izgubila od Engleske 1:0, a zatim remizirala protiv Češke (1:1). Hrvatskoj je za prolazak trebala pobjeda protiv Škotske u zadnjem kolu i to je uspjela slavivši 3:1. Kao drugoplasirana momčad skupine u osmini finala je igrala protiv Španjolske i izgubila 5:3 nakon produžetaka.

Sve utakmice Hrvatske kada joj je trebala pobjeda u zadnjem kolu po skupinama:

SP 2002. Hrvatska - Ekvador 0:1

Euro 2004. Hrvatska - Engleska 2:4

SP 2006. Hrvatska - Australija 2:2

Euro 2012. Hrvatska - Španjolska 0:1

SP 2014. Hrvatska - Meksiko 1:3

Euro 2021. Hrvatska - Škotska 3:1

Euro 2024. Hrvatska - Italija 1:1

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.