Epski debakl Srba u Europi. Potpuno su se raspali, Hrvatska ih prestigla

Foto: Profimedia

OVOG tjedna završeni su svi dvomeči drugih pretkola u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi. Uskoro ulazimo u samu završnicu kvalifikacija za europska natjecanja i saznat ćemo koji će klubovi imati čast igrati natjecanja u novom, nikad masovnijem i financijski nikad izdašnijem formatu.

Kvalifikacije su često, za manje lige, idealan poligon za podizanje koeficijenta, a jednim mini pothvatom se može pohvaliti i Hrvatska. Ona je, naime, skočila za jedno mjesto na UEFA-inoj listi i sada je 20. liga svijeta, a zanimljivo je da je zamijenila mjesta sa Srbijom. To je prvi put u šest godina da je hrvatska liga bolje plasirana od srpske.

Ključan je bio neviđeni srpski debakl

Hrvatska je solidno krenula u kvalifikacije ove sezone. Osijek je pobijedio obje utakmice protiv estonske Levadije, dok su Hajduk i Rijeka protiv farskog Torshavna, odnosno rumunjskog Corvinula uzeli po pobjedu i remi.

Sva tri kluba su se, jasno, plasirala u iduću rundu, a Dinamo će tek krajem kolovoza započeti euro avanturu, i to u playoffu Lige prvaka, što znači da ima garantiranu barem grupnu fazu Europske lige. No više od dobrih rezultata hrvatskih klubova ovom je doprinio potpuni debakl srpskih klubova.

Zvezda, baš kao i Dinamo, čeka playoff rundu Lige prvaka, dok TSC Bačka Topola čeka u playoffu Europske lige. U drugom pretkolu LP-a nije se proslavio viceprvak Srbije, beogradski Partizan. On je od kijevskog Dinama ispao sa skandaloznih 9:2 u dvije utakmice. 

Previše klubova u Europi?

U drugom pretkolu Konferencijske lige ispao je Radnički, i to od crnogorskog Mornara, kojem je to bio drugi prolazak nekog protivnika u Europi u klupskoj povijesti. Vojvodina nije imala sreće u ždrijebu i ispala je od Ajaxa s ukupnih 4:1.

No ovakva sezona nije nikakva iznimka jer srpski klubovi su među najgorima u Europi već neko vrijeme. Brojni srpski stručnjaci i mediji ističu kako je njihovoj ligi prebrzo došao rast koeficijenta i velik broj klubova u Europi koji jednostavno nisu spremni za tu razinu. U zadnje dvije sezone čak pet srpskih klubova je imalo plasman u neki eurokup.

Nevjerojatno zvuči podatak da srpski klubovi u zadnjih 35 utakmica imaju čak 31 poraz te po dvije pobjede i remi. Partizan i Radnički su jedini koji su u tom periodu uspjeli pobijediti nekog, a Partizan je jedini tamošnji klub koji je u zadnje dvije sezone ostvario europski prolaz - lani protiv azerbajdžanskog Sabaha na penale.

SHNL je prošle sezone zaradio ukupno 5.875 bodova za koeficijent, a srpska liga tek 1.4. U tekućoj sezoni Hrvatska "vodi" s 0.625 prema 0.2, a Srbija će imati šansu stići Hrvatsku s obzirom na to da obje zemlje još uvijek imaju po četiri predstavnika u Europi.

Rezultati srpskih klubova u Europi zadnje dvije sezone u kvalifikacijama: 

Sezona 2023./24.

Braga - TSC Bačka Topola 7:1 (ispali u grupu Europske lige, tamo osvojili jedan bod uz gol razliku 6:19)

Crvena zvezda (direktan plasman u grupu Lige prvaka, osvojila jedan bod uz gol-razliku 7:15)

Olympiacos - Čukarički 6:1 (ispao u skupine Konferencijske lige, 0 bodova uz gol-razliku 2:16)

Apoel - Vojvodina 4:2

Partizan - Sabah 2:2 (prolaz na penale)

Nordsjælland - Partizan 6:0

Sezona 2024./25.dosad

Dinamo Kijev - Partizan 9:2

Ajax - Vojvodina 4:1

Mornar - Radnički 2:2 (prolaz Mornara na penale)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.