Što Hrvatskoj treba za ostanak u eliti Lige nacija? Ronaldo i Portugal su joj pomogli

Foto: EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija osvojila je svoja prva tri boda u novom izdanju Lige nacija. Na Opus areni svladala je Poljsku 1:0, a ključan trenutak dogodio se u 52. minuti kad je Luka Modrić sjajno iz slobodnog udarca prebacio zid i donio pobjedu Hrvatskoj.

Bila je ovo jako važna pobjeda za Hrvatsku, koja se izjednačila s Poljskom, ali uz bolji međusobni omjer. Poklopilo joj se i to što je Portugal u drugoj utakmici svladao Škotsku, pa će Hrvatska imati šansu već u idućem miniciklusu pobjedom praktički eliminirati otočku momčad iz utrke za vrh ljestvice. Hrvatska će navijati i za to da Poljaci izgube što više bodova protiv Portugala, koji se izdvojio na vrhu tablice.

Ključna utakmica mogla bi biti gostovanje u Poljskoj, a dobra vijest za Hrvatsku je da u odnosu na tu reprezentaciju ima bolji i lakši raspored do kraja. No Poljaci imaju jednu domaću utakmicu više, što nije zanemariva prednost.

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo radi rezultata u tom natjecanju nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla na takav status kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine njih 8 će biti one koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzele prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP. Već sada su poznate projekcije za ždrijeb, a možete ih vidjeti OVDJE.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.