ANKETA Jesu li braća Sinković prestigla Janicu kao najveći hrvatski olimpijci?

Foto: Profimedia, EPA

BRAĆA Martin i Valent Sinković zlatom u Parizu ostvarili su nešto što nije niti jedan naš sportaš od osamostaljenja Hrvatske - osvojili su četvrtu medalju na ljetnim Olimpijskim igrama, nakon srebra iz četverca na pariće u Londonu 2012., zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016. i zlatu u dvojcu bez kormilara u Tokiju 2021., disciplini u kojoj su sada pokorili i Pariz.

Kad se pribroje i medalje iz bivše Jugoslavije, četiri ima i legendarni kanuist Matija Ljubek, koji je od 1976. do 1984. osvojio dva zlata, jedno srebro i jednu broncu, ali Sinkovići su po sjaju odličja prestigli i njega jer im je ovo već treće zlato.

Ipak, Sinkovići nisu najuspješniji hrvatski olimpijci u povijesti jer je nezaboravna Janica Kostelić na zimskim Igrama osvojila čak šest medalja, od čega četiri zlatne. No, ona je do svih šest odličja na samo dvjema Igrama, u Salt Lake Cityju 2002. i u Torinu četiri godine kasnije. Njen brat Ivica, poput Sinkovića i Ljubeka, ima četiri medalje, ali sve srebrne, niti jednu zlatnu.

Janica je jače bliještala, Sinkovići su dugovječniji

S jedne strane, Janici je bilo puno "lakše" doći do svih tih medalja iz jednostavnog razloga što se na jednim Igrama mogla natjecati u više disciplina, dok Sinkovići svaki put imaju priliku u samo jednoj. Tako je Janica u Salt Lake Cityju napravila povijesnu žetvu osvojivši tri zlata - u slalomu, veleslalomu i kombinaciji - te srebro u superveleslalomu. U Torinu je dodala zlato u kombinaciji i novo srebro u super-G-u.

Janica je bliještala žarko i 2002. s četiri medalje na jednim Igrama ostvarila uspjeh kakav vjerojatno više neće ni jedan hrvatski sportaš, a posebno na ljetnim Igrama, osim ako ne iskoči nekakav supertalent u plivanju ili atletici, u kojima je to donekle izvedivo.

No, posljednju utrku odvozila je sa samo 26 godina, prije nego što je zbog ozljeda okončala karijeru. Sinkovići su pokazali puno veću dugovječnost i svoj niz rastegnuli na 12 godina, a istovremeno i podjednaku raznovrsnost kao Janica, budući da su četiri medalje osvojili u tri različite discipline.

Kao Jordan i LeBron?

Zato se sada s pravom može postaviti pitanje jesu li Martin i Valent Sinković postali najveći hrvatski olimpijci u povijesti, iako imaju dvije medalje manje? Može li se u njihovom slučaju povući paralela s usporedbama Michaela Jordana, koji je na vrhuncu neosporno bio bolji nego itko ikad, i LeBrona Jamesa, koji nadljudsku klasu pokazuje već više od dva desetljeća?

Iako je stariji brat Valent danas proslavio 36. rođendan, Sinkovići namjeravaju odraditi još jedan olimpijski ciklus. Ni medaljom u Los Angelesu ne bi dostigli Janicu po broju osvojenih medalja, ali mogli bi ih dostići eventualnim četvrtim zlatom. No i bez gledanja u budućnost, jesu li Sinkovići ovim uspjehom postali najveći hrvatski olimpijci u povijesti?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.