Braća Sinković osvojila zlato na Olimpijskim igrama

BRAĆA Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u veslačkoj disciplini dvojac bez kormilara i time donijeli Hrvatskoj četvrto odličje na Igrama u Parizu. Nakon bronce koju je osvojio Miran Maričić u disciplini zračna puška 10 metara i zlata u kategoriji do 70 kilograma judašice Barbare Matić te srebra ili zlata finalistice teniskog turnira Donne Vekić, braća Sinković ispisali su novi uspjeh hrvatskog sporta u dramatičnoj utrci u kojoj su vodstvo preuzeli u posljednjim metrima.

Njihovo i pobjedničko vrijeme utrke iznosilo je 6:23.66. Ujedno su Sinkovići ispisali još jedno svoje, ali i povijesno poglavlje hrvatskog sporta na Olimpijskim igrama. Današnjim uspjehom postali su prvi hrvatski sportaši od samostalnosti s četiri medalje na ljetnim Olimpijskim igrama. 

U Londonu 2012. osvojili su srebro u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom, u Riju 2016. zlato u dvojcu na pariće, a zatim promijenili disciplinu i prije tri godine u Tokiju slavili u dvojcu bez kormilara.

Već ta kombinacija čini ih jedinstvenima, a svoju sportsku besmrtnost sada su samo dodatno zacementirali odvojivši se i od rukometnog golmana Venija Loserta, koji ima zlata iz 1996. i 2004. te broncu iz 2012. Također, uhvatili su legendarnog hrvatskog kanuista Matiju Ljubeka, koji je za Jugoslaviju osvojio četiri odličja - dva zlata, srebro i broncu.

Nevjerojatna završnica

Nevjerojatnu utrku odradila su trofejna braća i do pobjede stigla posljednjim zaveslajima u drami u kojoj do zadnjih 500 metara nisu imala ni osiguranu medalju. Pretposljednje, peto prolazno vrijeme imali su na prvom mjerenju, treće na drugom, četvrto na trećem i onda nevjerojatan juriš do zlata. Tako je izgledao pobjednički put Sinkovića u Parizu.

Oliver Wynee-Griffith i Tom George, dvojac iz Velike Britanije, dominirao je 1900 metara današnje utrke, s najboljim prolaznim vremenima kroz tri od četiri mjerne točke i vodstvom do pred sam kraj. Na 1500 metara imali su oko dvije i pol sekunde prednosti pred Sinkovićima. Na kraju im je pripalo srebro. Treći su bili Švicarci Roman Röösli i Andrin Gulich.

Poredak:

1. Hrvatska 6:23.66 minuta
2. Velika Britanija 6:24.11
3. Švicarska 6:24.76
4. Rumunjska 6:25.61
5. Španjolska 6:29.60
6. Irska 6:30.49

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.