Đoković u finalu Olimpijskih igara. Za zlato će igrati protiv Alcaraza

Foto: EPA

SRPSKI tenisač Novak Đoković je u svom trećem polufinalu na Olimpijskim igrama prvi put uspio izboriti plasman u finale pobijedivši Talijana Lorenza Musettija sa 6:4, 6:2 te će se u nedjelju boriti za olimpijsko zlato protiv Španjolca Carlosa Alcaraza. Alcaraz je u prvom polufinalu svladao Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea sa 6:1, 6:1.

Đoković je protiv Musettija prvi set osvojio breakom u desetom gemu, u kojem je 22-godišnji Talijan propustio 40:0. Na početku drugog seta Musetti je dvaput oduzimao servis prvom nositelju, ali je u oba navrata odmah gubio prednost. Od vodstva 2:1, uz prednost breaka, talijanski tenisač je izgubio pet gemova zaredom, a triput su to bili gemovi u kojima je bio na servisu.

Đoković i Alcaraz će se u nedjelju boriti za naslov olimpijskog pobjednika u posljednjem meču na središnjem terenu, dok će Musetti i Auger-Aliassime za broncu igrati u subotu, kao četvrti na središnjem terenu. Prije njih će se za naslov olimpijske pobjednice boriti Donna Vekić i Kineskinja Zheng Qinwen.

Sedmi meč Đokovića i Alcaraza

Đokovićev i Alcarazov finalni obračun bit će njihov sedmi međusobni dvoboj. U dosadašnjih šest rezultat je izjednačen, 3:3. U finalnim dvobojima Alcaraz vodi 2:1. Pobijedio je Đokovića u posljednja dva finala Wimbledona (2023. i 2024.), dok je Novak slavio  u finalu Masters 1000 turnira u Cincinnatiju prošle godine.

U mečevima na zemljanoj podlozi je 1:1. Alcaraz je slavio u polufinalu madridskog Mastersa 2022., a Đoković je bio bolji u polufinalu Roland Garrosa 2023. Na istom terenu će pokušati svojoj trofejnoj karijeri dodati jedini veliki trofej koji mu nedostaje - naslov olimpijskog pobjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.