Ovo je omjer pobjeda i poraza boksačice koju optužuju da je muškarac

Foto: Profimedia

IMANE KHELIF ušla je u svoju prvu borbu na Olimpijskim igrama u Parizu uz zvižduke publike. Iz nje je izašla kao pobjednica nakon što joj je poslije manje od minute meč predala Talijanka Angela Carini, kasnije priznavši da nije mogla podnositi bol. Zadavala joj ju je suparnica s viškom testosterona, koja je i prije borbe postala "sporna boksačica", za neke muškarac u konkurenciji žena.

Ova 25-godišnja Alžirka nije novo ime u svijetu boksa. Iza nje je već nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je nakon pobjede u prvom meču bila poražena u četvrtfinalnoj borbi. U amaterskoj karijeri bila je srebrna na IBA Svjetskom prvenstvu 2022., ali i diskvalificirana zbog izmjerene previsoke razine testosterona pred finale Svjetskog prvenstva prošle godine.

Alžirska ambasadorica UNICEF-a rođena je u siromašnoj obitelji, a prije no što je startala s boksačkom karijerom, i to uz protivljenje oca koji je tvrdio da boks nije sport za djevojke, bavila se nogometom. Kako bi si mogla priuštiti kartu za autobus, jer treninzi su bili u susjednom selu, prodavala je staro željezo.

Boks nadjačao nogomet i protivljenje oca

Prevladala je ljubav prema boksu i započela je karijera koja će koju godinu kasnije biti na naslovnicama svjetskih medija zbog drugih stvari, a ne rezultata koje postiže. IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, a Međunarodni olimpijski odbor dopustio joj je natjecanje, kao što joj je dopustio da se natječe i na prošlim Igrama.

Bez obzira na kritike društva čiji dio smatra da nije pošteno da se natječe zajedno s boksačicama te koristi svoje fizičke predispozicije.

Ipak, koliku joj prednost daju te fizičke predispozicije zbog kojih ju se proziva? Debi na amaterskoj razini imala je 2018. kao 19-godišnjakinja. Iako joj neke suparnice zamjeraju razornost udaraca ne samo zbog utreniranosti, činjenica je da je zlatna s Afričkog prvenstva i Mediteranskih igara 2022. i najbolja s Arapskih igara prošle godine dosad u karijeri ostvarila pet nokauta.

Na omjeru je 37:9

Nije izgubila borbu od 2022., ali ih je dosad izgubila ukupno devet. Konkretno, njen omjer pobjeda i poraza na amaterskoj razini iznosi 37:9. Daleko je to od nepobjedivosti, a sama Khelif daleko od prevare, tvrdi i Amy Broadhurst, boksačica koja ju je posljednja pobijedila.

"Mnogo ljudi mi se javlja zbog Imane Khelif. Osobno ne mislim da je učinila išta što se može smatrati varanjem. Mislim da je takva rođena i to je izvan njezine kontrole. Činjenica da ju je već pobijedilo devet žena govori sve", poručila je Broadhurst s društvene mreže X.

Sljedeća suparnica nije impresionirana

Sljedeća suparnica Khelif je mađarska predstavnica Anna Luca Hamori. 

"Nisam uplašena i nije me briga što pišu mediji i što se dijeli društvenim mrežama. Je li ona žena ili je muškarac, nema veze. Moja će pobjeda time biti još veća. Ne shvaćam Carini, ali to je bila njena odluka. Mislila sam da svi boksači i boksačice razmišljaju jednako, a to je da nema odustajanja. Ne znam njene razloge, to je njen život. Ovo je moj i ja znam što ja želim", poručila je nimalo impresionirana Hamori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.