"Ništa mi više nije jasno. Ne razumijem kako Hrvatska igra na ovom turniru"

HRVATSKA rukometna reprezentacija u četvrtom kolu skupine A izgubila je od Švedske 38:27. Hrvatska će prolazak u četvrtfinale tražiti u zadnjem kolu po skupinama protiv Španjolske. Ta se utakmica igra u nedjelju od 21 sat. Ovo je najteži poraz Hrvatske na Igrama uopće. U grupnoj fazi u Atlanti 1996. izgubila je baš od Švedske 27:18, ali je uzvratila Šveđanima u finalu. Jedan od najtežih poraza u povijesti hrvatskog rukometa za Index je komentirao crnogorski trener Veselin Vujović.

Što se ovo dogodilo?

Iskreno, nemam pojma. Ne mogu objasniti. Ništa mi više nije jasno. Ova igra Hrvatske, toplo-hladno... Ne razumijem kako igra na ovom turniru. Prve dvije utakmice odigraju jako loše, pa onda protiv Njemačke se pokažu u fantastičnom izdanju i sad ovo. Posebno me čudi jer je Hrvatska u susret ušla kao veliki favorit.

Najprije, Švedska dosad nije pokazala puno toga, a protiv Hrvatske je morala igrati bez svoja dva ključna igrača - Gottfridssona i Claara. I onda se dogodi da Kuzmanović obrani 14 lopti, od toga barem 10 zicera, a Hrvatska primi 38 golova i izgubi 11 razlike. Da nije bilo fantastičnog Kuzmanovića, bila bi ovo ozbiljna blamaža Hrvatske. 

Hrvatska je počela odlično, u nekoliko navrata je imala +4, a onda se koncem prvog poluvremena dogodila crna rupa koja se samo sve više širila. Zašto?

Hrvatska je krenula odlučno. Puno su trčali, igralo se brzo, Kuzmanović je skidao sve, a Martinović nije mogao promašiti. Problem se dogodio u trenutku kad je i Palicka počeo braniti. Kad ga je Martinović probio s nekoliko šuteva, tada su se ohrabrili i ostali igrači, ali kad je Palicka ušao u seriju, Hrvatska nije ništa promijenila u svojoj igri.

Nastavili su šutirati s vanjskih pozicija i pogađali su švedskog golmana umjesto da nešto promijene u napadu. Šveđani su se za razliku od Hrvata prilagodili situaciji. Kad su vidjeli da im ne prolazi šut protiv Kuzmanovića, počeli su igrati jedan na jedan, gurali su na crtu i na krila.

Hrvati su nastavili igrati igru s početka. Tu je, mislim, bila velika pogreška. I dogodilo se to da koju god obranu je Dagur postavio, ta nije mogla zaustaviti baš ništa. Ponavljam, da na vratima nije briljirao Kuzmanović, Hrvatska bi doživjela ozbiljnu sramotu.

Španjolska isto ne igra ništa posebno na ovom turniru i mislim da bi katastrofalno po Hrvatsku bilo da ne uđe u četvrtfinale. Osobno mislim da je Hrvatska favorit protiv Španjolske, ali samo ako će to biti prava Hrvatska. Jer ovo, ovo nije bilo ništa.

Hrvatska je protiv Njemačke odigrala dobro jer Nijemci igraju prilično sporo i nemaju brzanaca u momčadi. Protiv Japana, Slovenije i Švedske, koji imaju brze igrače, Hrvatska je odigrala kako je odigrala. Očito Dagur Sigurdsson nema igru za momčadi koje igraju brz rukomet?

Točno. Upravo tako. Šveđani su na vanjskim pozicijama uglavnom niski, brzi, eventualno je Wallinius nešto viši, dok su Nijemci krupniji, teretniji i Hrvatska je toj igri mogla parirati. Zabrinjavajuće je da Sigurdsson nema rješenja za brze igrače i za ekipe koje igraju brzi rukomet.

Dagur će morati o tome razmisliti, ali baš zato mislim da je Hrvatska favorit protiv Španjolske. Španjolska nije loša ekipa, ali ni oni ne igraju brzo. Imaju Danija Dušebajeva, Garciandiju, Maquedu i Casada. To su sve teški i gabaritni igrači koji bi trebali odgovarati hrvatskoj obrani. Protiv brzih igrača nastaje problem. Duvnjak je genij koji na svakoj poziciji igra dobro.

Osobno, ja bih pokušao s Mihićem na prednjem, a s Duletom na petici da se skloni Šipić, koji nije dobar obrambeni igrač. Možda se mogla probati ta neka varijanta. Bi li to dalo rezultat, pitanje je, ali mislim da se moglo barem nešto probati. Svaki trener ima ideju kako naslikati neku sliku. E sad, jebiga, nečija ispadne dobro, nečija loše. 

Zaključili smo da Hrvatska nema igru protiv reprezentacija koje igraju brzo. Zbog toga je upravo i doveden Sigurdsson, da ''skandinavizira'' hrvatski rukomet. Očito je nešto pošlo po zlu?

Možemo li pričekati rasplet, pa da vidimo treba li ga kritizirati ili ne? Kako je Hrvatska igrala na početku protiv Švedske, mislio sam da ću se morati ugristi za jezik jer protiv Japana i Slovenije sam bio prilično oštar prema Daguru. Nadao sam se da je u Hrvata proradio motiv, inat, ipak je rukomet hrvatski sport, a Hrvatska zna kako se pobjeđuje.

I onda se dogodio ozbiljan šamar protiv oslabljenih Šveđana. Bez dva igrača koji daju svu kreaciju u njihovom napadu zabili su 38 golova. Dagur nije dugo na klupi i nije mogao sve elemente srediti. Mislim da su one utakmice iz kvalifikacija, kad je Hrvatska pomela Njemačku, zavarale sve, posebice kad pričamo o centralnom bloku.

Hrvatska ima dobar kadar, stalno tvrdim da je Srna jedan od najboljih obrambenih igrača u Europi i da je vrhunski u tranziciji. Mislim da bi se u tom segmentu neke stvari mogle drugačije napraviti. Da sam ja na klupi Hrvatske, sigurno bih postavio igru drugačije, ali to nije garancija da bi prošlo bolje. Zato, pričekajmo nedjelju i Španjolsku. Tada ćemo biti pametniji. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.