Turudić povukao prvi radikalan potez, prekida se dugogodišnja praksa DORH-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić odlučio je prekinuti dugogodišnju praksu prema kojoj su zamjenici iz državnih odvjetništava ili zamjenici ravnatelja USKOK-a mogli davati izjave za medije. Činili su to uoči ili nakon značajnijih sudskih ročišta, presuda ili pak nakon očevida koje su obavljali. Međutim, sada to više ne smiju.

Više njih to je reklo za N1, a onda je potvrda stigla i iz DORH-a.

Nakon te odluke tužitelji više neće moći javno govoriti jesu li zadovoljni nekom sudskom odlukom ili ne, što dalje planiraju ili što smatraju bitnim javno istaknuti o nekom procesu.

Ubuduće bi se komunikacija iz DORH-a, cijele njegove hijerarhije, mogla svesti na štura pisana priopćenja.

Ovo ušutkavanje DORH-a stiže iako je premijer Andrej Plenković u više navrata poručio svim tijelima kaznenog progona da, ako imaju nešto javno reći, "stanu pred mikrofone i to objasne".

Inače, Turudić je u svom programu naveo da je "imajući u vidu ustavne zadaće državnog odvjetništva te stalni interes opće i stručne javnosti za rad tog tijela, posebice za medijski eksponirane kaznene predmete u kojima se kao okrivljenici odnosno optuženici pojavljuju visoki državni i javni dužnosnici, potrebno radom unutar sustava na svim razinama ojačati povjerenje građana kako u državne institucije tako i u državno odvjetništvo".

Dodao je i da je "sukladno zakonu DORH dužan izvještavati javnost o svojim aktivnostima kada to nalaže interes javnosti, ali isto tako je dužan štititi presumpciju nedužnosti te pravo na zaštitu privatnog i obiteljskog života svakog sudionika u postupku bez iznimke".

Valja napomenuti i da je na prvoj konferenciji za medije kada je preuzeo DORH kazao: "Trudit ću se da DORH bude otvoreniji javnosti nego što je bio do sada, a dokaz tome je ova presica."

Sad, po svemu sudeći, ušutkava DORH. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.