Macron iranskom predsjedniku: Smanjite napetosti na Bliskom istoku

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je novog predsjednika Irana Masouda Pezeškiana na deeskalaciju situacije na Bliskom istoku. Macron je pozvao Pezeškiana da učini sve što je moguće kako bi se spriječila daljnja vojna eskalacija, koja ne bi koristila nikome, pa ni Iranu, a nanijela bi trajnu štetu regionalnoj stabilnosti, priopćeno je danas navečer iz Elizejske palače.

"Ne treba fokus biti osveta"

Strahuje se od vojnog napada Irana i njegovih saveznika na Izrael. Macron je rekao u telefonskom razgovoru s Pezeškianom da Iran mora pozvati destabilizirajuće aktere koje podržava da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegao široki sukob. Naglasio je važnost premještanja fokusa s osvete na zaštitu civilnog stanovništva, priopćila je Elizejska palača.

Macron je ponovio stajalište Francuske u korist trenutnog prekida vatre u Gazi i čvrstog odbijanja bilo kakve eskalacije s Libanonom. Teheran je najavio "oštru kaznu" za Izrael nakon što je  vođa palestinske militantne organizacije Hamas, Ismail Hanija, ubijen u iranskom glavnom gradu prije tjedan dana. Iran i Hamas smatraju Izrael odgovornim za napad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.