VIDEO Jedan od najjezivijih četničkih zločina u Domovinskom ratu snimljen je kamerom

Screenshot: HRT

NA današnji dan 1991. godine dogodio se jedan od najjezivijih zločina u Domovinskom ratu. 

U Kusonjama, pokraj Pakraca, na blagdan Male Gospe na zvjerski način ubijeno je 20 hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade ZNG-a. Upravo je ta "A" satnija 1. bojne 105. bjelovarske brigade ZNG-a stigla u pomoć obrani Pakraca sa zadatkom da izvidi stanje na bojišnici. Tako su improviziranim oklopnim transporterom otišli u izviđanje, među ostalim, i u Kusonje.

Nakon što su shvatili da su u zasjedi, branitelji su se sakrili u jednu kuću. Otpor su pružali 24 sata, a propali su svi pokušaji da se pomoć probije do njih. Uskoro su ostali bez municije te su bili prisiljeni predati se s nadom da će postati ratni zarobljenici. Članovi brigade bili su zarobljeni, mučeni i na kraju nemilosrdno ubijeni.

Nakon što su pobili branitelje, krvnici su tijela sutradan bacilli u obližnji Rakov Potok, u zajedničku grobnicu. Tijela su pronađena tek nakon pet mjeseci. 

Na obljetnici događaja postavljene mine

Tijekom druge godišnjice obilježavanja tog događaja na istom je mjestu podmetnuta bomba koja je usmrtila još trojicu hrvatskih vojnika.

"Kusonje su mjesto kraj Pakraca koje je na današnji dan 1991. godine doživjelo jedan od najstravičnijih zločina u Domovinskom ratu. 18 pripadnika 105. bjelovarske brigade i 2 hrvatska policajca tada su na okrutan način ubijena.

Nadalje, neprijatelj još jednom pokazuje svoje lice kada se na obilježavanju druge obljetnice Pokolja u Kusonjama 8.9.1993. godine pobrinuo postaviti mine kod spomen-obilježja poginulima. Pritom su tri osobe smrtno stradale, a nekoliko ih je ozlijeđeno", objavljeno je na stranicama Memorijalnog centra Vukovar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.