Hrvat za kojeg nikad niste čuli napravio je revoluciju u SAD-u, obogatio je Teksas

Foto: Wikipedia

Antun Lučić bio je hrvatski časnik i mineralog koji se proslavio vani kada je njegovim djelovanjem započeta izgradnja prve naftne bušotine u SAD-u. Njegovo ime vjerojatno je poznatije Amerikancima, i to u angliziranom obliku Anthony Francis Lucas, a tamo ga smatraju ocem naftnog inženjerstva.

Splićanin, ljubitelj pomorstva

Lučić je rođen u Splitu u obitelji pomoraca porijeklom s Hvara. Otac mu se zvao Franjo, odakle je svom engleskom imenu dodao Francis. Kao mali volio je pomorstvo pa je krenuo u politehničku školu u Grazu, a nakon škole postao je mornarički časnik u austrijskoj vojsci.

1879. godine otišao je u posjet ujaku u SAD, ali taj posjet zapravo je postao preseljenje. Lučić se sve više interesirao za rudarske znanosti te se počeo obrazovati kako bi istraživao zlato i kamenu sol. Uskoro je shvatio važnost nafte, pa je istraživao i o nalazištima u kontinentalnom dijelu SAD-a.

Lučićev pronalazak nafte u Teksasu

Uvažen u SAD-u

Uskoro je pronašao nalazište u Teksasu. Primijenio je tada nove metode bušenja isplakom te nakon nekoliko pokušaja došao do nafte. Njegovo otkriće dogodilo se u siječnju 1901. godine. Nakon toga postavio je teoriju nakupljanja nafte te patentirao mnoge tehnologije koje su postale okosnica iskopavanja u potrazi za naftom.

Amerikanci su ga jako cijenili te je pred kraj života uvršten među 200 najzaslužnijih Amerikanaca na području znanosti. Umro je u Washingtonu 1921. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.