Objavljena prognoza za rujan. U Europi kiše i poplave, Sahara bi se mogla zazelenjeti

Foto: Severe Weather, Pixsell/Patrik Macek

Izgleda da je završilo povijesno toplo razdoblje u velikom dijelu Europe i da nam polako stiže jesen. Kako javlja Severe Weather Europe, prva fronta već će u noći s nedjelje na ponedjeljak prijeći preko sjevernog Sredozemlja i Alpa. Postoji mogućnost jakih grmljavinskih oluja, a od ponedjeljka ujutro moguće su poplave na sjeveru Italije, u Sloveniji i Austriji.   

Krajem sljedećeg tjedna u središnju Europu stiže hladnija zračna masa, koja bi mogla donijeti loše vremenske prilike, dodatne poplave i solidnu količinu snijega na Alpama. Zanimljivo je da će obilne padaline zadesiti i pustinju Saharu, gdje bi u rujnu u većem dijelu zapadne Sahare moglo pasti i više od 500% uobičajene mjesečne količine oborina. Ako dođe do toga, dijelovi pustinje će se zazelenjeti. 

Što su mora toplija, veća je vjerojatnost ekstremnijih i obilnijih oborina

Ova dva vala, niski nad zapadnom Europom i tropski u sjeverozapadnoj Africi, utjecat će na putanju zračne mase, koja bi sljedećih dana na sjever Sredozemlja i u središnju Europu mogla donijeti topao i znatno vlažan zrak, što će dovesti do lošeg vremena i mogućih poplava. 

Na razinu vlage i količinu oborina do sredine rujna utjecat će i ekstremni morski toplinski val, u kombinaciji s još uvijek neobično toplim vodama Sredozemnog mora. Naime, globalna mora, mora oko Europe, a posebice Sredozemno more, značajno su se zagrijali nakon velikih i dugotrajnih ljetnih toplinskih valova. 

Mora diljem Europe početkom rujna još su iznimno topla, pogotovo u baltičkim, sjevernim i mediteranskim regijama. To uključuje Ligursko i Tirensko more, Jadransko more, Jonsko more i Egejsko more, gdje su temperature vode oko 4-6 °C više od prosjeka. Što su mora toplija, veća je vjerojatnost ekstremnijih i obilnijih oborina.   

Danas pogoršanje vremena 

Vremenski uvjeti danas će se prvo pogoršati diljem sjeverne Italije, a jaka grmljavinska oluja tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak mogla bi se proširiti istočno prema Jadranskom moru i Balkanskom poluotoku. 

DHMZ javlja da se danas u Istri očekuje jače naoblačenje praćeno kišom i lokalnim grmljavinskim pljuskovima. Kako dan bude odmicao, a osobito u večernjim satima i tijekom noći, pogoršanje će zahvatiti Jadran i područja uz obalu, gdje su mogući obilniji pljuskovi i lokalna olujna nevremena.  

Vjetar će biti umjeren jugozapadni, dok će u Slavoniji puhati jugoistočni vjetar. Na Jadranu će jugo tijekom večeri postupno jačati. Najviša dnevna temperatura bit će između 27 i 32°C. U drugom dijelu dana očekuje se postupno naoblačenje sa zapada uz slab do umjeren jugoistočni vjetar i na istoku Hrvatske.  

U Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj tijekom popodneva stizat će sve više oblaka sa zapada, a navečer i u noći moguće su kiša i grmljavina. Navečer i u noći očekuje se obilnija kiša s grmljavinom u Lici i Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu tijekom večeri očekuje se olujno nevrijeme, kao i u Dalmaciji. 

Opasnost od poplava

Do ponedjeljka ujutro hladna fronta dosegnut će južnu i središnju Italiju i južni Jadran, zahvativši zemlje zapadnog Balkanskog poluotoka. Nakon toga slijedi kratko zatišje, da bi se krajem tjedna nad Europom opet uspostavio znatno hladniji koridor zračnih masa. 

Takvi vremenski uvjeti savršen su recept za produljeno razdoblje prekomjernih oborina i visokog rizika od potencijalnih poplava u cijeloj regiji. S obzirom na to da će prva fronta koja će trajati danas i sutra biti kratkog vijeka, neće puno utjecati na temperaturu mora. 

To znači da bi krajem sljedećeg tjedna drugi sustav mogao donijeti još više oborina sjeveru Italije, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Dosadašnje iskustvo govori nam da trebamo pažljivo pratiti razvoj situacije zbog mogućih poplava.  

Idućeg vikenda slijedi znatno hladnije vrijeme s temperaturama oko 8 do 12°C, što je ispod prosjeka za sredinu rujna. U zapadnoj polovini Europe bit će puno hladnije nego inače. Ovaj hladni val mogao bi dovesti do prvih značajnijih snježnih oborina u Alpama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.