Milanović o Evo zore, evo dana u Imotskom: "Promoviraju prodavače hrvatske zemlje"

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića, koji je jučer održan u Imotskom, posjetitelji su se zagrijavali na središnjem gradskom trgu. Za koncert naziva Imotski ne zaboravi spremali su se uz baklje i zastave HOS-a na kojima je i pozdrav "Za dom spremni", ali i uz ustašku budnicu.

Naime, vjerojatno iz nekog od kafića, glasno je puštena pjesma Evo zore, evo dana, nekima poznata i kao Jure i Boban, koju su mnogi od prisutnih na trgu onda i zapjevali.

Uz to, netko je spomenik pjesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir, zabilježio je Dalmacija News. Podsjetimo i da se u nedjelju na Dan pobjede iz kafića u Kninu orila pjesma Evo zore, evo dana.

Milanović:

Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je komentirao situaciju. Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tijekom jednog koncerta - nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona.

Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.