Stiglo nevrijeme. U Zagrebu pljušti i grmi, upozorenja za četiri regije

Foto: Pixsell

Večeras, tijekom noći i u prvom dijelu četvrtka u dijelovima zemlje mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom. Nevrijeme se prvo očekuje na sjevernom Jadranu, a DHMZ javlja da bi pljuskovi mogli biti jače izraženi te praćeni olujnim udarima vjetra.

Nevrijeme je u večernjim satima iz Italije stiglo u Sloveniju, a oko 23 sata i u Hrvatsku.

U Zagrebu pljušti kiša i grmi.

Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje za zapadni dio zemlje, žuto upozorenje za ostale dijelove Slovenije, a oluja je zahvatila cijelu zemlju. Slovenska uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je da je nevrijeme rušilo stabla i da je na području Ljubljane došlo do izlijevanja oborinskih voda. 

"U posljednjih sat vremena olujna aktivnost postala je najintenzivnija u središnjoj Sloveniji. Tamo smo do sada zabilježili više od 700 pražnjenja. Jača oluja formirala se i u porječju Celova i približava se Koruškoj sa zapadnim vjetrom. U drugoj polovici noći, olujna aktivnost će jenjavati", napisali su iz Arsa.

𝗩𝗲𝗰̌𝗲𝗿𝗻𝗼 𝗻𝗲𝘃𝗶𝗵𝘁𝗻𝗼 𝗱𝗼𝗴𝗮𝗷𝗮𝗻𝗷𝗲 ⛈️ Nevihtno dogajanje se je v zadnji uri najbolj razživelo v osrednji Sloveniji. Tam smo do sedaj zabeležili že več kot 700 razelektritev. Močnejša nevihta je nastala tudi v Celovški kotlini in se z zahodnim vetrom bliža Koroški. ⛈️ V 2. polovici noči se bo nevihtno dogajanje umirjalo. #trenutnovreme #nevihte

Posted by ARSO vreme on Wednesday, August 7, 2024

Što nas čeka sutra

Sutra će biti pretežno ili djelomice sunčano, ne i posve stabilno. Glavnina kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom očekuje se na zapadu i sjeverozapadu već u noći i ujutro, zatim i navečer. Uz dnevni razvoj oblaka lokalni pljusak je moguć u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Najsunčanije i uglavnom bez oborine očekuje se na krajnjem istoku i jugu zemlje. 

Vjetar slab, navečer umjeren, na udare i jak sjeverac. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, u noći i bura. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35°C.

Za večeras i sutra je za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Istru i Kvarner na snazi upozorenje zbog nevremena.

Detaljna prognoza za sutra

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčan, uz više oblaka u prvom dijelu dana osobito na zapadu, gdje lokalno može biti kiše. Vjetar uglavnom slab, no u noći prolazno umjeren sjeverni. Najniža temperatura zraka između 16 i 18°C. Najviša od 30 do 32°C.

Središnja Hrvatska će danju biti manje vruća. Povremene kiše, pa i u obliku pokojeg izraženijeg pljuska te grmljavine, bit će u noći i rano ujutro, a u drugom dijelu dana sve češća sunčana razdoblja. Prolazno pojačan sjeverni vjetar zapuhat će navečer - ponajprije u sjevernijim krajevima.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu vjetar većinom slab, popodne uz obalu i umjeren zapadni i jugozapadni. Bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, mjestimice uz kišu, a lokalno su mogući i neverini. Dnevna temperatura u gorju malo niža nego u srijedu, dok će na moru vrijednosti biti između 31 i 33°C.

Vruće će biti i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje će temperatura porasti do 36°C. Prevladavat će sunčano, no u zaobalju dnevni razvoj oblaka uz mogućnost popodnevnih pljuskova. Vjetar slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni.

Slab jugozapadnjak i na krajnjem jugu Hrvatske, uz more mirno ili malo valovito. Bit će mnogo sunčanih sati uz koje će temperatura zraka s jutarnjih vrijednosti između 22 i 26°C porasti u većini mjesta do 33°C, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

Stiže novi toplinski val

Idućih dana u unutrašnjosti sve sunčanije i toplije te će od nedjelje toplinski val, koji može djelovati na zdravlje, zahvatiti gotovo sve krajeve. Još poneki popodnevni pljusak vjerojatan je samo u gorju.

Na Jadranu će uz vedrinu vrućina biti sve izraženija te je upozorenje na vrućinu od subote podignuto na najviši stupanj. Vjetar većinom slab, na moru i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, ali u petak prolazno umjerena do jaka bura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.