U rumunjskoj bolnici umrlo 17 ljudi. Liječnici im nisu htjeli dati lijekove?

Ilustracija: EPA

Rumunjski tužitelji uhitili su dvojicu bolničkih liječnika za koje sumnjaju da su ubili pacijenta uskraćivanjem ključnih lijekova za snižavanje krvnog tlaka, rekli su danas u okviru šire istrage smrti 17 osoba. Zaposlenik bolnice Sveti Pantelejmon u glavnom gradu Bukureštu javno je upozorio u travnju da je 17 ljudi umrlo tijekom četiri dana na intenzivnoj njezi nakon što im je uskraćen lijek.

U to su vrijeme ministarstvo zdravstva i liječnička udruga rekli da je veliki broj smrtnih slučajeva anomalija i da ne mogu pronaći dokaze o krivnji liječnika. Tužitelji su otvorili kriminalističku istragu te su danas pritvorili dvojicu liječnika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva vezano uz smrt 54-godišnjeg pacijenta.

Problem sa zdravstvenim sustavom

Istraga je u tijeku, a privedena je i medicinska sestra jer je navodno lagala u svom iskazu. Dvojica liječnika "isplanirala su i provela plan da naglo smanje dozu noradrenalina, osnovnog lijeka za održavanje krvnog tlaka na intenzivnoj njezi, kako bi izazvali smrt pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega, a za koje su mislili da ih ne treba držati na životu", rekli su tužitelji u izjavi.

Rumunjski zdravstveni sustav, jedan od najslabije razvijenih u Europskoj uniji, opterećen je korupcijom, politiziranim upravljanjem i neuspjelim nadzorom. Država je u zadnja tri desetljeća izgradila jednu bolnicu, za zdravstvo izdvaja najmanje u EU, a deseci tisuća liječnika i medicinskih sestara su emigrirali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.