Dva uhićena zbog planiranja terorističkih napada na koncertima Taylor Swift u Beču

Foto: EPA

Sva tri koncerta Taylor Swift u Beču koji su se trebali održati sutra, u petak i u subotu otkazana su nakon što je policija uhitila dvojicu muškaraca osumnjičenih za planiranje napada. 

Uhićen 19-godišnjak, prije mjesec dana je položio zakletvu Islamskoj državi

Generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf rekao je da je 19-godišnji austrijski državljanin uhićen u srijedu ujutro u Ternitzu u pokrajini Donja Austrija.

Rekao je da je drugo uhićenje izvršeno u Beču poslijepodne, ali nije dao dodatne informacije o osumnjičenom.

“Prema trenutnom stanju istrage, dvojica osumnjičenih su se radikalizirala putem interneta”, rekao je gospodin Ruf. Dodao je da je 19-godišnjak dao "zakletvu vjernosti" Islamskoj državi početkom srpnja.

Nađene kemijske tvari

Velika policijska operacija provedena je u Ternitzu, gdje je živio 19-godišnjak. Nekoliko obližnjih kuća evakuirano je dok je njegova kuća pretraživana.

Ruf je rekao da su pronađene kemijske tvari i da se one ispituju.

Policija traži još troje ljudi

Iz policije su naveli kako, pored dvojice uhićenih, traže još troje ljudi, prenose austrijski mediji.

Policija je prvo objavila da će se koncerti održati uz posebne mjere sigurnosti, no večeras su ipak sva tri koncerta otkazana. 

Organizator objavio da se koncerti otkazuju

"Zbog potvrde vladinih dužnosnika o planiranom terorističkom napadu na stadionu Ernst Happel, nemamo drugog izbora nego otkazati tri planirana nastupa radi sigurnosti svih", objavio je organizator koncerta na Instagramu.

Ministar: Mi smo poduzeli sve 

Odluku o otkazivanju donio je organizator Barracuda Music, a ne nadležne državne institucije.

"Ured za zaštitu Ustava i policija proveli su učinkovite radnje i poduzeli sve da zajamčimo sigurnost. Blisko umrežavanje sa stranim sigurnosnim tijelima bilo je posebno ključno", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.