Bila je "Ponos Hrvatske", inspekcija joj je našla niz prekršaja. Ne piše joj se dobro

Foto: Index

Državni inspektorat reagirao je u slučaju udruge S-PAS čija je vlasnica Gloria Malin, nekoć dobitnica nagrade "Ponos Hrvatske".

Postupanje DIRH-a uslijedilo je nakon što je udruga Animalex unazad tri mjeseca podnijela oko 40 kaznenih i prekršajnih prijava protiv udruge S-PAS i Glorije Malin tvrdeći da postoje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ubijanja ili mučenja životinja, krađe, prijevare, utaje, krivotvorenja isprave te niza prekršaja propisanih i kažnjivih Zakonom o zaštiti životinja i vezanim propisima.

Kako je DIRH utvrdio inspekcijskim nadzorima, Malin je u objektu u Mariji Gorici držala 50-ak pasa starijih od šest mjeseci za koje je provodila postupke udomljavanja, a da za držanje tih pasa udruga nije posjedovala posebno Rješenje o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje i postupanje prema životinjama koje donosi nadležno ministarstvo. 

Inspekcija utvrdila niz prekršaja

U dokaznim postupcima utvrđeno je i da je u objekt u Mariji Gorici dopremila pse iz drugih država bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih certifikata o zdravlju životinja te je iz objekta otpremala pse u svrhu udomljavanja u druge države članice EU, također bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih certifikata.

U postupcima je također utvrđeno da je predsjednica udruge u Republiku Sloveniju prevažala pse prijevoznim sredstvom bez propisanih odobrenja za prijevoz životinja koje donosi Ministarstvo poljoprivrede. 

Zbog počinjenja niza prekršajnih djela pri nadležnim sudovima pokrenuto je više prekršajnih postupaka, rekli su iz Inspektorata. 

Inspektorat je donio i mjere zabrane dopremanja novih pasa u objekt u Mariji Gorici i zabrane otpremanja pasa iz objekta u Mariji Gorici. 

Inspektorat od suda traži da se Gloriji Malin zabrani držanje pasa i da se njenoj udruzi zabrani obavljanje djelatnosti

Kako kažu iz Inspektorata, kroz provedene postupke utvrđeno je da udruga nije postupila po naloženim mjerama i odlukama koje je Državni inspektorat donio te je također pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Zagrebu te je sudu predloženo da se počinitelji kazne.

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, DIRH je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu te je sudu predloženo da se počinitelji kazne te da se u skladu s člankom 50., stavkom 2. Prekršajnog zakona Gloriji Malin donese zaštitna mjera zabrane držanja pasa te u skladu s člankom 50., stavkom 1. Prekršajnog zakona da se udruzi S-PAS kao pravnoj osobi donese zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti radi otklanjanja uvjeta koji omogućavaju ili poticajno djeluju na počinjenje novih prekršaja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.