Suradnik Navalnog u Zagrebu prosvjedovao s majicom "F*ck SOA". Strpali ga u Remetinec

Foto: Pixsell/Društvene mreže

Ruski aktivist Vladislav Ariničev, suradnik preminulog ruskog oporbenjaka Alekseja Navalnog, uhićen je prošlog četvrtka u Zagrebu nakon što je na Markovu trgu prosvjedovao protiv Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Trenutno se nalazi u zatvoru Remetinec, prenosi Telegram

Ariničev je prosvjedovao protiv postupanja SOA-e tvrdeći da bez dokaza pritvara i nezakonito deportira ruske državljane i izbjeglice čečenske nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti. Na svom Telegram kanalu objavio je snimku prosvjeda tijekom kojeg je nosio majicu s natpisom “Fuck SOA”. Nakon toga je završio u policijskoj postaji, a ubrzo je objavio fotografiju iz ćelije.

Dan prije prosvjeda, Ariničev je na Facebooku najavio svoj čin navodeći kako je dobio brojne dojave o “nezakonitom pritisku na tražitelje azila u Hrvatskoj”. Istaknuo je da SOA pod lažnim optužbama deportira izbjeglice u Prihvatni centar za strance Ježevo, gdje su podvrgnuti psihičkom i fizičkom nasilju kako bi potpisali “dobrovoljno” odbijanje azila i deportaciju.

Prijatelji mislili da je nestao pa saznali da je u Remetincu

Nakon što su njegovi prijatelji nekoliko dana mislili da je nestao, saznali su da je u zagrebačkom zatvoru. Osigurali su mu odjeću i pravnu podršku preko Centra za mirovne studije (CMS). Iz CMS-a su za Telegram potvrdili da su Ariničevu osigurali pravnu pomoć, ali nisu komentirali postupak koji je u tijeku.

Ariničev je prosvjedovao zbog postupanja SOA-e prema tražiteljima azila, posebno ističući slučaj Ahmeda Takanaeva, koji je proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i smješten u Prihvatni centar Ježevo. CMS godinama upozorava na nezakonito postupanje SOA-e i MUP-a prema izbjeglicama i strancima.

SOA i MUP nisu komentirali slučaj, dok iz SOA-e ističu da sigurnosne provjere za strance provode sukladno zakonu te da se opravdanost njihovih mišljenja može utvrditi pred upravnim sudom.

Ariničev je pobjegao iz Rusije u Hrvatsku zbog progona nakon antiratnih prosvjeda protiv invazije na Ukrajinu. Trenutno radi u jednoj firmi kao električar, a jedan od glavnih ciljeva mu je pomoći ruskim državljanima koje Hrvatska nastoji deportirati u Rusiju, gdje im prijeti progon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.