Profesorica koja želi oformiti Rodne studije: Nije to novost koja je pala s Marsa

Foto: N1

Profesorica Branka Galić, članica tima koji pokušava uspostaviti rodne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gostovala je u N1 Dnevniku gdje je govorila o odbijenici koju su dobili od Ministarstva.

Odbijenica je stigla jer se u međuvremenu promijenila procedura za prijavu novih studija. Mnogi se pitaju je li zaista procedura presudila ili se politika sakrila iza te procedure.

"Politika se sakrila iza procedure. Nikada se nije dogodilo za neki studijski program na Sveučilištu da bude takva hajka i panika za dobivanje dopusnice kao danas za ovaj program."

Galić se osvrnula na komentar ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je rekao da nisu dobili odbijenicu, nego su poslali zahtjev na krivu adresu.

"Kad smo podnosili zahtjev i cijeli taj elaborat za novi interdisciplinarni diplomski studij, u tom trenutku nije bilo nikakve druge adrese. Agencija nije imala nikakve nove obrasce za prijavu jer da je imala, naravno da bismo ih koristili i da bismo se tamo prijavili. Ali ako vi nemate obrasce i nikakvu novu proceduru na vidiku, kako možete unaprijed smisliti nešto čega nema?" pita se Galić.

Nakon što je komisija HBK-a održala konferenciju za medije na temu rodnih studija, već je idući dan stigla odluka Ministarstva, kaže Galić.

"Samo dan nakon te izjave je najednom stigla odluka iz Ministarstva, koja je doduše stajala negdje – ili u Ministarstvu ili Rektoratu kod nas na fakultetu. Do jučer nismo znali za tu odluku. Ona je datirana 14.6. u Ministarstvu, a na Sveučilištu je datirano da je primljeno 9.7."

"Sva dokumentacija predana na vrijeme"

Galić ističe kako su oni svu dokumentaciju predali prije više od godinu dana – u travnju 2023.

"Nikakav službeni odgovor nismo dobili. Nikada nismo bili pozvani na Sveučilište na bilo kakav komentar ili nekakvu ispravku koju bismo trebali napraviti u toj akreditaciji, u tom elaboratu, dok su neki drugi studijski programi bili pozivani na razgovore. Do jučer nismo znali što se događa."

Galić podsjeća da je u prosincu 2022. donesen Zakon o kvaliteti visokog obrazovanja koji je malo promijenio cijelu proceduru za zahtjev novih studija.

"On sam propisuje, u svojim završnim odredbama, da se Agenciji nalaže oko šest mjeseci da se prilagodi i svoju poslovnu proceduru uskladi s novim zakonom. Agencija to nije napravila u roku od šest mjeseci, a mi smo predali zahtjev u travnju. Na koje obrasce smo se mogli pozvati osim na one koje smo imali na Sveučilištu?"

Za ispunjavanje novih obrazaca i dokumentacije trebat će barem šest mjeseci.

"Zanimljivo je da smo mi dobili tri pozitivne, i to odlične recenzije, među kojima i međunarodnu, bez ikakvih supstancijalnih primjedbi i na sadržaj i na sve drugo", istaknula je Galić.

"Nije to novost koja je pala s Marsa"

Svi profesori koji bi trebali predavati na rodnim studijima već predaju te iste predmete na svojim odjelima.

"To nije novost koja je pala s Marsa. Eventualno neki novi izborni predmeti i drugačije organiziranje predmeta, ali uglavnom je to isti sadržaj."

"Ako se politika bude miješala u znanstveni rad i u znanja koja mladi ljudi žele steći, onda mi nemamo nikakvu slobodu – ni akademskog rada ni znanosti. Onda je to diktatura koja vodi u totalitarno društvo. Isto tako bitno je naglasiti da ovi studiji nemaju nikakvo financiranje. Nema dodatnih financiranja i dodatnih zapošljavanja – to su bili uvjeti za pokretanje studija."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.