Ovaj neobično dug toplinski val trajat će još danima. "Kreće destabilizacija"

Ilustracija: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ovaj neobično dug toplinski val potrajat će do sredine idućeg tjedna, a možda i dulje, prognozira za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Pritom će na kopnu prevladavati sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mogućnost pljuskova s grmljavinom postoji, osobito sutra te u drugom dijelu idućeg tjedna. Najviša će temperatura biti u istočnoj Hrvatskoj i Dalmaciji.

Na moru će biti sunčano i stabilno uz umjeren maestral, a sredinom idućeg tjedna i buru. Noći će biti vrlo tople, danju vruće i vrlo vruće, pa će opasnost od djelovanja toplinskog vala na zdravlje cijelo razdoblje biti vrlo velika, a upozorenje crveno. Jedino u subotu na sjevernom Jadranu, ponajprije u Istri, može biti lokalnih pljuskova.

Detaljna prognoza za sutra

Sutra će u našu blizinu stići frontalni sustav koji će razdvajati svježiji zrak zapadnije od vrućeg zraka nad Hrvatskom i pritom destabilizirati atmosferu.

Sutra u istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčano i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Iako mala, ipak postoji vjerojatnost za lokalni pljusak, uglavnom prema kraju dana. Poslijepodnevna temperatura od 36 do 38 stupnjeva, a noć topla.

U središnjim predjelima temperatura se noću uglavnom neće spuštati ispod 21, a danju će biti većinom sunčano i vruće, u Posavini i Banovini i vrlo vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Poslijepodne, uz mjestimice jači razvoj oblaka, uglavnom su na sjeveru mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. 

Sutra će na zapadu zemlje prevladavati sunčano, na otocima i vedro. A sredinom dana u Istri su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom koji mogu zahvatiti i riječko područje i dio Gorskog kotara. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u početku na sjevernom Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 30 do 35 stupnjeva.

U sunčanoj Dalmaciji najniža temperatura u subotu će biti između 21 i 26 stupnjeva, a najviša od 33 na otocima do vrlo vrućih 38 u njezinoj unutrašnjosti. Crveno upozorenje na toplinski val, kao i posvuda u Hrvatskoj. Slabo do umjereno jugo na otvorenom moru, poslijepodne uz obalu jugozapadnjak.

Na krajnjem jugu vjetar većinom slab, more kao i drugdje mirno i malo valovito, a sunca u izobilju. Isto tako ni vrućine neće nedostajati - noć će biti vrlo topla, a dnevna temperatura od 33 do 38 stupnjeva.

Toplinski val će trajati danima

U danima koji slijede vrijeme se na moru neće znatnije mijenjati. Ostaje sunčano i toplinski val uz crvenu - vrlo veliku opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. Jedino će vjetar u popodnevnim satima biti malo jači nego sutra - umjeren maestral.

Na kopnu u iduća dva dana i dalje ne posve stabilno. Prevladavat će sunčano te vruće i vrlo vruće, iako će u središnjoj Hrvatskoj do ponedjeljka biti za koji stupanj povoljnije. Stoga će se opasnost od toplinskog vala smanjiti na veliku, a u utorak opet porasti na vrlo veliku.

Jedan od ekstremnijih valova

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je za Index da će "ovaj val potrajati desetak dana i biti jedan od ekstremnijih". Kaže da na njega utječe više mehanizama.

U DHMZ-u procjenjuju da, unatoč dugom i intenzivnom toplinskom valu, rekord maksimalne temperature za srpanj neće biti oboren. Naime, najviša temperatura u srpnju izmjerena je u Karlovcu 5. srpnja 1950. i iznosila je 42.4°C, a iz DHMZ-a poručuju da ona vrlo vjerojatno neće biti oborena.

No temperatura će, upozoravaju, ipak biti znatno iznad prosjeka. Primjerice, prosječne vrijednosti maksimalne temperature za razdoblje 1991.-2020. bile su između 27 i 30°C, a prognozirane za naredne dane kreću se od 33 do 37°C, što je povremeno i 5°C iznad prosjeka. Odstupanje je značajno i na obalnoj postaji Split-Marjan, za koju su prosječne vrijednosti maksimalne temperature od 30 do 32, a prognozirane između 34 i 37°C.

Nastavak iznadprosječno toplog vremena

U nastavku srpnja te u kolovozu i rujnu DHMZ očekuje, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, nastavak iznadprosječno toplog vremena uz relativno veliko pozitivno odstupanje temperature u odnosu na klimatološki srednjak.

"Također značajan je signal da će i ukupna sezonska količina oborine biti uglavnom manja od višegodišnjih srednjih vrijednosti. Potrebno je napomenuti kako spomenuta sezonska prognoza ne isključuje povremene prodore vlažnijeg i svježijeg zraka", tumače u našem Zavodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.