KADA pripremamo bilo koje jelo s grahom, ako nemamo onaj domaći, najčešće ćemo posegnuti za onim kupovnim, iz konzerve. Sigurno ste ga već koristili i znate da grah u konzervi dolazi u tekućini u kojoj je i kuhan - poznatoj kao aquafaba.
>> Od jedne konzerve graha napravite savršen ručak, znamo par top recepata
Većina recepata već godinama preporučuje da se ta tekućina baci i da se grah ispere pod mlazom vode. No, u posljednje vrijeme aquafaba je postala popularna kao zamjena za jaja u veganskim receptima.
Zbog sve više zanimljivih načina na koje se može iskoristiti tekućina iz konzerve graha, sve više ljudi postavlja pitanje - što ako jednostavno ne isperemo grah? Evo treba li ga zapravo ispirati prije dodavanja u jela.
Ne postoji jedinstven i točan odgovor jer sve ovisi o jelu koje pripremate. No, postoje neka važna razmatranja prije nego što otvorite konzervu. Ako pripremate neko jušno jelo ili jelo s puno umaka, tada ga nije nužno ispirati. Aquafaba ima snažan okus po grahu, koji sam po sebi mnogima nije privlačan, no lako ga je prikriti drugim sastojcima u umaku.
Tekućina iz graha može čak poboljšati okus juha, variva i umaka. Zbog svoje blago guste teksture, aquafaba daje jelu više punoće i bogatstva. Ipak, unatoč prednostima, odluka je na vama, osim ako ne pripremate jela koja nemaju puno tekućine.
Postoje situacije u kojima je ispiranje aquafabe neophodno. Ako pripremate jela koja nemaju puno tekućine, kao što su falafel, povrtni burgeri ili hrskavi pečeni slanutak, višak aquafabe može narušiti teksturu.
Također, ako grah koristite u hladnim jelima, primjerice u salatama, ispiranje je preporučljivo. Odluka o ispiranju ovisi i o brendu graha. Mnogi proizvođači koriste jako začinjenu ili slanu aquafabu, što može nepovoljno utjecati na jelo. U tom slučaju bolje je birati varijante s niskim udjelom soli.