KOLIKO god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da napravite nešto s korom. Osim da ju bacite u kantu za smeće. No u mnogim dijelovima svijeta – i sve više u nutricionističkim krugovima – kora banane koristi se u kuhanju, kao dodatak smoothiejima, pa čak i kao zamjena za meso u veganskim receptima.
Kora banane bogata je vlaknima, kalijem, magnezijem, antioksidansima i triptofanom (spojevima koji pomažu raspoloženju i probavi). Nutritivno gledano, prava šteta što je samo bacamo.
Ne sirova – okus bi vas odbio. Ali ako se kuha, peče, pirja ili blendira, kora postaje podatna i ukusna. U Indiji se koristi u curryjima, a u veganskoj kuhinji od nje se rade “pulled banana peel” sendviči – doslovno kao zamjena za pulled pork.
@mrbarrylewis I've turned these banana peels into pulled pork! A strange but delicious vegan alternative that removes the chewiness of pulled pork, and reduce your waste! #recipe #vegan #nowaste #cooking ♬ original sound - Barry Lewis
Ako planirate jesti koru, koristite organske banane bez pesticida, dobro ih operite i eventualno prokuhajte da omekšaju. I da – nemojte očekivati da će imati okus po banani. Više po nečemu između tikvice i čaja. Ipak, osim što je korisna za zdravlje, smanjuje i prehrambeni otpad, pa im je svakako korisno dati priliku.