PEČENO povrće može biti prava delicija – ali samo ako je izvana hrskavo, a iznutra mekano. No često ispadne gnjecavo, bez teksture i s previše vlage, što na kraju nije neka sreća. Evo konkretnih savjeta kako da svaki put iz pećnice izvučete savršeno pečeno povrće koje će biti tako fino da ćete ga poželjeti jesti kao samostalno jelo.
<< Recept za savršeno pečenu piletinu s povrćem
Veličina komada izravno utječe na teksturu. Ako je povrće nepravilno narezano, manji komadi će se prepeći dok će veći ostati polusirovi. Narežite ga ravnomjerno kako bi se sve peklo jednakom brzinom.
Vlažno povrće ne može postati hrskavo. Ako ga perete, obavezno ga dobro osušite papirnatim ručnicima. Škrobasto povrće poput krumpira i batata posebno je osjetljivo na vlagu – mokra površina sprječava dobivanje zapečene korice.
Povrće u pećnici mora imati prostor za isparavanje. Ako je pleh prepunjen, para se zadržava i povrće se više kuha nego peče. Koristite veći pleh ili pecite u više rundi.
Malo ulja pomaže da povrće dobije zlatnu boju i hrskavost, ali previše ulja će ga omekšati. Za većinu povrća dovoljna je 1 do 2 žlice maslinovog ulja po plehu.
Pećnica mora biti zagrijana na 200–220 °C. Niža temperatura može uzrokovati omekšavanje bez zapečene kore. Ako imate opciju ventilatora (convection), koristite je – cirkulacija zraka pomaže u stvaranju hrskavosti.
Povrće treba vremena da razvije karameliziranu površinu. Prečesto okretanje sprječava da se povrće zapeče. Okrenite ga samo jednom tijekom pečenja – otprilike na pola vremena.