STIŽE nam prvi maj, a za ovaj proljetni praznik zaista nema boljeg jela od graha. Naravno, tu mislimo na onaj stvarno dobar - "najbolji u godini" grah. Iako vam relativno često pišemo o ovom jelu, ovaj put sastavili smo vam sveobuhvatan vodič kroz sve ključne korake pripreme autentičnog graha. Od odabira vrste graha i namakanja, do dodavanja povrća i mesa i postizanja savršene gustoće.
<< Recept za vojnički grah iz JNA
Iako su različite vrste graha popularne, najbolje je koristiti suhi grah (bijeli ili crni, ovisno o vašim preferencijama) jer ćete tako dobiti bolju teksturu i okus. Grah iz limenke može biti praktičan, ali je često premekan i manje ukusan.
Jedan od ključnih koraka u pripremi graha je namakanje graha prije kuhanja. Grah je potrebno namočiti u vodi 6-8 sati, a još bolje – ostaviti ga preko noći. Namakanje smanjuje vrijeme kuhanja i poboljšava teksturu graha.
Ako ste u žurbi, možete koristiti brzi način namakanja: grah stavite u vodu, zakuhajte i ostavite da vrije 2-3 minute. Nakon toga, maknite s vatre i ostavite da odstoji 1 sat. Na ovaj način će se lakše probaviti i smanjiti nadutost.
Za pravi grah s mesom, nemojte štedjeti na kvaliteti. Svježe meso s kosti, poput svinjskih rebrica, dimljenih rebra, ili čak junetine, dat će grahu bogat okus kakav želite postići. Ako volite dublji, dimljeni okus, možete dodati dimljene kobasice ili dimljeni vrat.
Idealno je kombinirati različite vrste mesa – na primjer, svinjska rebra i dimljena kobasica odlična su kombinacija.
Količina mesa ovisi o broju osoba za koje kuhate, ali okvirno, 500-700 g mesa po kilogramu graha obično je optimalna količina. Meso će u toku kuhanja osloboditi svoje sokove i aromu, a vi ćete dobiti bogat, mesni okus. Ako želite da meso bude središnji sastojak jela, možete povećati količinu na 1 kg mesa za 1 kg graha.
Iako mnogi ljudi pripremaju grah s minimalnim sastojcima, povrće može podići okus i dati jelu dubinu. Luk, mrkva i celer ključni su sastojci koji stvaraju temelj okusa u grahu. Luk pržite na malo ulja dok ne postane staklast, a mrkvu i celer nasjeckajte i dodajte u posudu.
Ne zaboravite na češnjak – za još jači okus, usitnite nekoliko češnja češnjaka i dodajte ih pred kraj kuhanja.
Grah voli začine, ali morate biti oprezni s količinom, jer previše začina može maskirati prirodni okus graha i mesa. Papar, lovorov list i dimljena paprika izvrsni su za ovaj tip jela. Ako volite začinjeno, možete dodati i crvenu papriku ili čak malo ljutih papričica.
Savršen grah treba biti guste teksture, ali ne pregust, tako da je važno pratiti koliko vode dodajete tijekom kuhanja. Idealna gustoća postiže se kuhanjem na laganoj vatri – voda bi trebala lagano kuhati, ali nikako brzo.
Ako želite gušći grah, možete dodati žlicu brašna ili gustina u malo mlake vode, a zatim tu smjesu dodati u grah prema potrebi. Ovo će mu dati savršenu teksturu, bez da postane previše kašast.
Također, stara "fora" je i zgušnjavanje krumpirom – skuhajte krumpir izrezan na kockice, pa ga zgnječite vilicom, pomiješajte s malo tekućine u kojoj se kuhao i vratite natrag u varivo. Krumpir sadrži škrob koji se tijekom kuhanja oslobađa i prirodno zgušnjava jelo. Dobit ćete gušću, kremastiju teksturu, bez dodavanja brašna ili gustina.
Ako želite rjeđi grah, nemojte previše reducirati tekućinu, a voda bi uvijek trebala biti do visine graha.
Ako volite bogatiji okus, možete dodati par žlica koncentrata rajčice ili rajčice u konzervi. Rajčica daje grahu dodatnu slatkoću i dubinu okusa, a ujedno mu daje i lijepu crvenkastu boju.
Za savršen grah, ključno je da mu date vremena. Nakon što dodate sve sastojke i voda je došla do željene količine, poklopite lonac i pustite da se sve polako kuha. Ako koristite pritisni lonac, kuhanje će trajati otprilike 30 minuta, a u običnom loncu bit će potrebno oko 1,5 do 2 sata, ovisno o starosti graha.