PRVI MAJ, poznat i kao Praznik rada, tradicionalno se obilježava opuštenim druženjima na otvorenom, a nezaobilazni dio svake proslave je roštilj. Bilo da ste iskusni majstor roštilja ili ga tek planirate prvi put pripremati, dobar plan i nekoliko korisnih savjeta mogu napraviti veliku razliku.
U nastavku donosimo najvažnije preporuke za savršen prvomajski roštilj - od izbora mesa i pripreme marinada, do trikova za pečenje i savjeta kako zadovoljiti sve goste, uključujući i vegetarijance. Evo na što sve treba obratiti pažnju.
Za dobar roštilj ključno je odabrati meso koje je kvalitetno, sočno i prikladno za brzo pečenje na otvorenoj vatri. Favoriti na našim prostorima su ćevapi i pljeskavice, s kojima ne možete pogriješiti, a brza i praktična opcija svakako su i kobasice.
Vratina je također odličan izbor - zahvaljujući finoj masnoći, svinjski vrat ostaje mekan i sočan čak i kad se peče na visokoj temperaturi. Idealno je meso za roštilj, a može se peći u komadima ili prethodno marinirati.
Pileći file ili batak (s kožom i bez kosti) su laganija opcija, ali potrebno ih je dobro marinirati. Batak je zahvalniji jer je sočniji, dok pileći file zahtijeva pažnju prilikom pečenja.
Marinada je ključni element za dodatni okus i sočnost mesa, posebno kada je riječ o roštilju. Ona omekšava meso, produbljuje aromu i pomaže da se meso ne osuši tijekom pečenja. Neko osnovno pravilo je da se piletina marinira 2 do 4 sata, a svinjetina najmanje 4 sata, no najbolje je da sve ostavite u marinadi preko noći.
Uvijek marinirajte u hladnjaku, nikada na sobnoj temperaturi, a meso je potrebno izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja da se malo zagrije. Ostavite malo marinade za premazivanje mesa tijekom pečenja, a ako tražite najbolje recepte za marinadu, ovdje je super recept za marinadu za piletinu, a ovdje za svinjetinu.
Izvadite meso iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja da dođe na sobnu temperaturu - tako će se ravnomjerno ispeći. Piletina bi se trebala peći između 10 i 15 minuta, vratina ili kotleti peku se 4-6 minuta po strani, ćevapčići 8-10 minuta, a pljeskavice 10-12 minuta.
Meso tijekom pečenja okrenite samo jednom i koristite hvataljke umjesto vilice, kako iz mesa ne bi iscurio sok. Nakon pečenja, ostavite da meso odstoji 5-10 minuta pod folijom kako bi se sokovi proželi. Tijekom pečenja, meso premažite ostatkom marinade ili mješavinom maslinovog ulja i začinskog bilja (timijan, ružmarin...).
Povrće je sjajan dodatak mesu i lako se priprema, a odlična je opcija i za vegetarijance. Najzahvalnije povrće za ispeći na roštilju su paprike, tikvice, patlidžani, gljive, kukuruz ili luk. Narežite ih na veće komade da ne propadnu kroz rešetku, a od njih možete napraviti i ražnjiće.
Lagano ih premažite maslinovim uljem, posolite i popaprite. Za dodatni okus, dodajte sušeni origano ili bosiljak. Povrće je potrebno peći na srednje jakoj vatri 5-10 minuta. Okrećite ga povremeno za ravnomjernu karamelizaciju.
Odličan roštilj nije potpun bez ukusnih priloga, od salate do krumpira. Od salate možete poslužiti što god želite, a uz roštilj odlično ide šopska salata. Od krumpira možete napraviti pomfrit, a možete ga i ispeći u pećnici, a još jedan odličan dodatak roštilju je i zapečeni grah.