PROŠLI smo tjedan turistički posjetili New York. Bez obzira na godišnji odmor, i na tom smo putovanju bili u standardnom istraživačkom duhu pa smo, gdje god smo stigli, fotografirali ponudu hrane i skupljali cjenike i letke.
Odsjeli smo u Brooklynu, a u susjedstvu nam je jedino mjesto za brzinski zalogaj bio lokal Brother's Pizza. Iako smo bili uvjereni kako je riječ o franšizi, zapravo se radi o obiteljskom restoranu koji posluje od 2004. godine.
U lokalu niti jedan dan nije bilo gužve - u njemu je svega nekoliko sjedećih mjesta, a kupci uzimaju trokute pizze za van. Ipak, primijetili smo kako su prilično zauzeti klasičnim telefonskim narudžbama i dostavama, pa smo odlučili uzeti letak i proučiti ponudu i cijene.
Neki su naši ljudi, proučavajući ponudu, komentirali kako su i pizze i cijene "bizarne", no ipak su ovdje ručali. Nisu željeli eksperimentirati - držali su se klasika poput pizze sa sirom.
Primijetili smo da je najmanje uobičajenih kombinacija - pizzama često dodaju razno meso i povrće, pa i ribu i tjesteninu. Tako su se u ponudi našle pizze s grilanim ili pohanim pilećim fileom, mesnim okruglicama, steakom u komadima, škampima, kobasicama, patlidžanom, a najviše nas je začudila zapečena tjestenina (penne) na pizzi.
Cijene se za malu pizzu (small pie) kreću od 14.95 dolara, do 29 dolara za veliku (large pie). Mala porcija dodataka za pizzu - poput kobasica ili narezanih mesnih okruglica dodatno se naplaćuje 3 dolara, dok će vas veća porcija dodataka koštati 4 dolara.
Inače, Amerikanci - posebno njujorčani, često koriste riječ "pie" (inače je to okrugla pita) kada govore o pizzi - u kontekstu veličine cijele pizze. Tako je i u ovoj ponudi veličina pizze izražena kao "small pie" i "large pie".
Zanimljivo nam je što nude različite tipove pizza na izbor, pa tako kupac u startu može birati između standardne male pizze od 35.5 cm, velike od 40.6 cm, ili pak sicilijanske četvrtaste pizze debelog tijesta, "bakine" četvrtaste pizze s tankim tijestom ili pizze s tijestom od cvjetače i mozzarelle.
Zadnji izbor je posebno pogodan za one koji biraju keto prehranu ili ne jedu klasično tijesto s brašnom, što bismo baš voljeli vidjeti u ponudi domaćih pizzerija.
Imaju ukupno 17 vrsta pizza. Od nama zanimljivih izdvajamo pizzu s nekoliko vrsta mesa (pureća šunka, kobasica, pureća slanina i mesna okruglica), Hawaii pizzu s ananasom, BBQ pizzu, pizzu s piletinom i brokulom, te onu s penne tjesteninom i marinara umakom.
U ponudi su i sendviči s raznim dodacima, nekoliko "obiteljskih specijaliteta" - jela s tjesteninom koja naginju talijanskoj kuhinji i popriličan broj predjela poput pohanih račića, štapića sira i kolutića luka, pilećih krilca i kruha sa češnjakom.
Tu je i nekoliko vrsta salata, te "specialty dishes" u kojima dominiraju piletina na razne načine i ponovo, jela od tjestenine. Mi ih čitamo kao "glavna jela", a cijene im se kreću od okvirnih 28 do 33 dolara.
Nude i pizze calzone i rolice s raznim nadjevima (piletina, špinat, brokula, kobasice i slično). Imaju i bezmesnu ponudu koju čini nekoliko jela - dvije vrste tortellina, raviola i parmigiane. Cijene ovih jela kreću se od oko 10 do 12 dolara.
Imaju još i povrtnu i pileću juhu, a cijena za porciju je 5.75 dolara. Od deserata su izdvojili tiramisu, cheesecake, chocolate mousse kolač, kolač od badema i sladoled. Cijena svih deserata je 4.95 dolara.