MOŽDA vam je pojam "crni limun" još uvijek nepoznanica - suha, smećkasta kuglica koja zapravo sliči na vrlo stari, smežurani plod i na prvu baš i nije privlačna. No zapravo, radi se o sušenoj limeti koja se svakodnevno koristi kao začin u jelima bliskoistočnih i zaljevskih zemalja. Na Bliskom istoku nazivaju ga loomi.
Također se sve više koristi u modernim fusion jelima i pojavljuje se u zapadnim kuhinjama kao egzotičan, aromatičan začin. Može se kupiti i mljeven, što olakšava njegovo korištenje.
"Crni limun" dobiva se sušenjem cijelih limeta - najčešće ključanjem u slanoj vodi i potom sušenjem na suncu dok ne potamne, stvrdnu se i izgube svu vlagu. Boja im varira od tamnosmeđe do gotovo crne, a unutrašnjost im je aromatična, koncentrirana i lagano dimljena.
Okusom podsjeća na dimljenu, fermentiranu limetu s notama kiselosti, lagane gorčine i zemljano-citrusne arome koja jelu daje dubinu i karakter.
Zanimljivo je da su ti "limuni" zapravo dehidrirani kiselo-gorki koncentrati - nema dodanih začina, samo prirodna fermentacija i sunce. Izvana izgledaju neugledno, ali kada se otvore, oslobađa se citrusni miris.
U Iraku, Iranu, Omanu i cijelom Zaljevskom području, crni limun je standardni začin u varivima, juhama i mesnim jelima. Koristi se cijeli (proboden vilicom da pusti aromu), u komadima ili kao fini prah - što je najpraktičnije za svakodnevnu upotrebu.
Dodaje se:
Okus koji daje je jedinstven - duboka kiselost, ali bez svježine običnog limuna, s blagim notama fermentacije i gorko-slankastim podtonom. Djeluje kao prirodni pojačivač okusa.
@curiospice We have a lot of spices, so @joshmamaclay is on a mission to try them all! Today, he's try black limes we directly source from Oman. A staple souring agent in Middle Eastern cuisine, these sundried limes impart concentrated tart citrus flavor that withstands long cook times, unlike their fresh counterparts. Don't mistake its black hue for dark heavy flavor- it's packed with notes of bright lime and floral meyer lemon that are grounded with quiet -but-funky fermented umami, musky woody earth, and a touch of pithy bitterness that disappears as you cook with it. A crushed or punctured whole lime could be used very much like how you'd use a tea bag: steep in your cooking liquid, squeeze to get every last drop, then removed before serving. This technique's perfect for: -simple syrups (try it with chamomile) -poaching liquids (especially delicate fish or seafood boils) -pilafs and other rice dishes (look up machboos recipes) -brothy soups (try it in matzoh ball soup) -hearty stews (Production Assistant Reem spoke of her family's ghormeh sabzi recipe that had Josh drooling) -making chai loomi, or lime tea (finished with fresh mint and honey) It can also be grated on a rasp for a finer powder that adds citrusy brightness to meat marinades/rubs, grilled vegetables, salad dressings, or even desserts! Add it to frostings for an unexpected pucker amongst the sweetness. Stir it into dry goods to perfume cakes and quickbreads. Or pair it with rich or heavy flavors like chocolate, coconut, or vanilla and let the contrast dance on the tongue. #blacklime #omanilime #driedlime #loomi #noomibasra #limooamani #lime #citrus #persianfood #middleeasternfood #arabfood #northindianfood #tastetest #recipeinspo #dinnerinspo #cocktailinspiration #dessertinspo ♬ original sound - Curio Spice Co.
Crni limun se sve češće može pronaći u specijaliziranim trgovinama s bliskoistočnom ili azijskom hranom, a ponekad i u trgovinama zdrave hrane pod nazivom “dried lime” ili “loomi”. Dolazi cijeli ili u mljevenom obliku.
Neki ih rade i sami, a evo kakav je postupak za kućnu pripremu.
Najprije zakuhajte vodu, po želji dodajte malo soli, pa u kipuću vodu ubacite cijele limete na kratko blanširanje. Odmah ih prebacite u ledenu kupelj kako biste zaustavili kuhanje, a zatim ih temeljito osušite čistom krpom.
Limete potom sušite na suncu ili u pećnici na niskoj temperaturi, povremeno ih okrećući radi ravnomjernog sušenja. Kad postanu tamne, lagane i tvrde poput kamena, spremne su za upotrebu. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu – trajat će mjesecima.
Ako kupite cijele crne limune, evo nekoliko praktičnih savjeta:
Savjet: nemojte pretjerivati. Crni limun je intenzivan i ako ga previše stavite, mogao bi preuzeti cijelo jelo - a onda više nije začin, nego glavna zvijezda.