Proljetne rolice savršen su snack, a puno ih je lakše napraviti nego što mislite

Foto: Shutterstock

PROLJETNE rolice su jedan od najomiljenijih zalogaja azijske kuhinje - hrskave izvana, a sočne i aromatične iznutra. Ova svestrana delicija može se puniti raznim kombinacijama mesa, povrća ili tofuom, što je čini idealnim jelom za prilagodbu vlastitom ukusu.

Iako ih najčešće povezujemo s kineskom kuhinjom, proljetne rolice danas su popularne širom svijeta, bilo kao predjelo, međuobrok ili glavno jelo. U nastavku donosimo sve savjete kako ih najlakše napraviti kod kuće, kao i nekoliko odličnih i provjerenih recepata.

Biranje omota i nadjeva

Jedan od ključnih elemenata za pripremu savršenih proljetnih rolica jest odabir odgovarajućeg omota, odnosno tankog tijesta. Idealno je koristiti pšenični omot specijaliziran za proljetne rolice, koji se uglavnom može pronaći u trgovinama s azijskim namirnicama. U slučaju da ne uspijete pronaći baš to specifično tijesto, kore za savijače mogu poslužiti kao dobra zamjena.

@khinskitchen Crispy easy chicken spring rolls recipe for you to try! Ingredients Spring Roll wrapper 14-15 sheets Chicken mince 300 g Carrot 100 g Cabbage 200 g Spring Onions 2-3 Grated garlic 2 tsp Grated ginger 1 tsp Seasonings Soy sauce 1 tbsp Sesame oil 2 tsp Sugar 2 tsp White pepper 1 tsp Salt 1 tsp Flour glue ( 1 tbsp flour + 2 tbsp water ) Oil for frying Instructions Shred cabbage and carrot. Thinly slice spring onions. Sprinkle salt over the shredded carrot and cabbage. Set them aside for 10 minutes and squeeze the water out. Add chicken mince, carrot, cabbage, and spring onions in a large bowl. Season it with soy sauce, sesame oil, sugar, white pepper, salt, and sugar. Mix everything well. Place the fillings in the wrapper, roll it tight and fold both sides. Seal it with flour glue. Fry in the pre-heated oil at 350F/180C for 6-8 minutes or until crispy and golden. #crispy #springrolls #easyrecipe #dimsum ♬ Idea 10 - Gibran Alcocer

Postoji nebrojeno mnogo mogućnosti kada je riječ o punjenju proljetnih rolica, a isprobavanje različitih kombinacija sastojaka može biti vrlo zabavno. Možete se odlučiti za razne vrste mesa ili se poigrati isključivo s povrćem. Neka od čestih punjenja uključuju svinjetinu, govedinu, tofu te povrće poput kupusa, mrkve, paprike i klica graha.

Kako zamotati i ispržiti rolice?

Nakon što odaberete sastojke, slijedi proces motanja rolica. Bitno je koristiti umjerenu količinu nadjeva i pažljivo zatvoriti rubove omota. Ako stavite previše nadjeva, omot se može teško zatvoriti i postoji veća šansa da pukne tijekom prženja. Kako biste to spriječili, prije motanja rubove lagano navlažite vodom i dobro pritisnite.

Ako rolice namjeravate pržiti, za savršen rezultat ključno je koristiti ulje prikladno za visoke temperature, poput suncokretovog ili ulja od kikirikija. Ulje bi trebalo biti zagrijano na oko 190 °C. Pravilno pripremljene proljetne rolice trebaju imati zlatno-smeđu, hrskavu koricu, bez da upiju previše ulja ili izgore.

1. Spring rolls

Spring rollsi, odnosno proljetne rolice zbog kojih će vas ekipa gnjaviti da ih napravite svaki put kad dolaze kod vas na druženje. Poslužite uz slatko-kiseli umak, a cijeli recept pronađite ovdje.

2. Proljetne rolice s brokulom i batatom

Proljetne rolice omiljeni su finger food ili predjelo azijske kuhinje, no rado se jedu i svugdje u svijetu. Hrskave i sočne rolice punili smo brokulom i batatom, a cijeli recept je ovdje.

3. Proljetne rolice s puretinom

Osim povrća, proljetne rolice možete nadjenuti i mesom, poput mljevene puretine, kao u ovom receptu. Povrće prilagodite svom ukusu, a cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.