VELIKI petak tradicionalno je dan posta i nemrsa, dan kada se na jelovniku najčešće nalaze jednostavnija jela, ponajviše ona od ribe. Bilo da ste ljubitelj klasičnih recepata ili tražite nešto novo, riblja jela odličan su spoj tradicije i okusa. U nastavku smo izdvojili nekoliko provjerenih ideja s kojima ćete bez puno muke pripremiti ukusan i prikladan obrok za ovaj poseban dan.
Riblja juha je super lagani ručak za Veliki petak. Možete ju pripremiti s ribom po želji, no mi smo koristili oslić, bijelu pristupačnu ribu koju mnogi vole. Recept je vrlo jednostavan i možete ga pronaći ovdje, a glavno je da znate da juhu ne smijete prekuhati.
Ova začinjena riblja juha najčešće se radi sa šaranom, somom ili smuđem. Fiš paprikaš najbolji je poslužen uz domaću tjesteninu i čašu vina, a cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.
Samim time što se priprema u pećnici umjesto na tavi, ovo je jelo prilično zdravo. Poslužite ga uz osvježavajuću salatu, a krumpire ispecite zajedno s oslićem. Cijeli recept je ovdje.
Srdela je riba koja je kroz povijest prehranjivala siromašno priobalno i otočko stanovništvo. Priprema je brza i jednostavna, cijena joj je i dalje pristupačna, a najbolja je pržena - ovdje je recept.
Kremasti umak od grčkog jogurta, kopra, limunovog soka, češnjaka, origana i peršina odlično se upotpunjuje sa sočnim mariniranim lososom. Po želji poslužite uz osvježavajuću salatu, a recept pronađite ovdje.
Ako nemate previše vremena jer ste zauzeti pečenjem kolača, ovdje pronađite recept za zdrav, jeftin i brz ručak iz jednog lonca, gotov u 30 minuta - oslić na bijelo.
Riblje pljeskavice su jednostavne, ukusne i povoljne, a mogu biti odličan ručak ili večera za cijelu obitelj, posebno na Veliki petak. Cijeli recept za ovo jelo možete pronaći ovdje.