ANA ROŠ, prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice, krajem ove godine otvara restoran u Poreču. Riječ je o prvom hrvatskom restoranu JAZ, a otvara ga u suradnji s istarskom hotelskom korporacijom Valamar.
"Iskreno vjerujem da je koncept JAZ by Ana Roš savršen model za uživanje i opuštanje u slobodno vrijeme. Riječ je o modernom pristupu objedovanju i dijeljenju, o mjestu gdje se možete opustiti, slušati glazbu, uživati u odličnim koktelima i u vrhunskoj hrani", rekla je Ana Roš za Kult Plave Kamenice.
Inače, restoran JAZ otvoren je još u listopadu 2023. godine u centru Ljubljane kao dio As Boutique Hotela, a kao i u Hiši Franko, svom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, Ana Roš i u JAZ-u posebnu pozornost posvećuje sezonskim namirnicama.
Sada je odlučila poslovanje proširiti i na Hrvatsku i JAZ otvoriti na porečkoj Rivi, u blizini restorana Divino i Sv. Nikola, a za Kult Plave Kamenice istaknula je da je zaljubljena u Istru i Jadransko more, pa se jako veseli što će prilagoditi koncept ljubljanskog JAZ-a ovom novom istarskom, porečkom JAZ-u.
Ana Roš je slovenska kuharica, ljubiteljica sporta i putovanja, poliglotkinja i još mnogo toga. Diplomirala je međunarodne i diplomatske znanosti u Italiji. Samouka je kuharica, a svojom kuhinjom želi izraziti godišnja doba, lokalitet, ali i sebe, svoja putovanja i ženstvenost.
Kao samouka kuharica, Ana se ne drži nekog posebnog kulinarskog stila. Njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu koji pruža sve proizvode i beskrajan izvor inspiracije. Karijeru u diplomaciji napustila je upravo zato da bi postala kuharica.
Njezina je kuhinja ekspresivna, intenzivna i neortodoksna, njezina je filozofija jednostavna - slijedi prirodu. Uzmite ono što sezona nudi, kombinirajte neočekivano, ne bojte se riskirati. Kada dođete u njezin restoran, prvo pravilo je: pokušajte se opustiti, uživati i ostaviti po strani sve predrasude koje imate.
Njezin prvi projekt je Hiša Franko u Kobaridu, koja svoje postojanje zahvaljuje tradiciji i lokalnom okruženju bujne doline Soče - surovom, udaljenom, ali prekrasnom - od kojeg zastaje dah. Smještena u podnožju visokih planina i uz smaragdnu rijeku, kuhinja Hiše Franko temelji se na onome što priroda nudi.
>> NY Times: Kako je Ana Roš definirala nacionalnu kuhinju Slovenije
Restoran je usko povezan sa zajednicom sakupljača hrane, pastira, sirara, lovaca i ribara. To je područje koje obiluje pastrvama, jelenima, kozama, voćem i divljim biljkama koje svakodnevno unose u svoje tanjure. Prehrana u tim krajevima uvijek je bila bazirana na mliječnim i mesnim proizvodima, pa očekujte puno sira i svih njegovih nusproizvoda na jelovniku.