Jedan dodatak "podiže" rižota, umake i mnoga druga jela - znate li koji?

Foto: Shutterstock

POVRTNI temeljac savršeno je rješenje za poboljšanje okusa juha, rižota, umaka i drugih jela. Naravno, možete ga kupiti već gotovog u dućanu, no kada napravite vlastiti - bit ćete sigurni što je točno u njemu i nećete više poželjeti onaj kupovni.

Imamo jednostavan recept koji uključuje svježe povrće za stvaranje bogatog okusa, a može se prilagoditi ovisno o željama i potrebama. Sastojci poput luka, mrkve, poriluka, gljiva i začina stvaraju temelje za mnoge obroke, dok opcionalni sastojci poput jabuke dodaju posebnu slatkoću.

Potrebni sastojci:

  • luk
  • mrkva
  • celer
  • šampinjoni
  • poriluk
  • češnjak
  • rajčica
  • jabuka
  • lovor
  • papar u zrnu
  • peršin
  • voda.

Kako se priprema

Na malo maslinovog ulja pirjajte luk, mrkvu, gljive i celer oko 15 minuta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte poriluk, češnjak, rajčicu, jabuku, lovor, papar, sol i vodu te pustite da sve prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još oko sat vremena. Nakon toga, temeljac procijedite kroz sito i spremite za daljnju upotrebu.

U hladnjaku ga čuvajte do 5 dana, a u zamrzivaču do 3 mjeseca - što će vam uvelike olakšati, a i poboljšati mnoga jela.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.