Jedete u pekari svaki dan? Evo što to zapravo radi vašem tijelu

Foto: Shutterstock

MIRISU svježe pečenih peciva teško je odoljeti, zar ne? Kao narod navikli smo na pekarske proizvode kao samostalni obrok, ali i uz mnoga kuhana jela. Pekarnice su kod nas na svakom koraku i mnogima predstavljaju najbrži i najjeftiniji obrok o kojem se ne razmišlja puno. Često usput, čekajući tramvaj, uđemo u pekarnicu, kupimo burek ili pecivo i pojedemo ga prije nego što tramvaj stigne. Tako brzo utažimo glad i želju za finim brzim obrokom.

Ali, postavlja se pitanje – što dugoročno znači ovakav način prehrane? Kako svakodnevna konzumacija pekarskih proizvoda utječe na naše tijelo?

1. Unosite previše rafiniranih ugljikohidrata

Bijelo pecivo najčešće se radi od rafiniranog brašna koje prolazi kroz procese obrade pri kojima gubi vlakna i hranjive tvari. To znači da brzo povisuje razinu šećera u krvi, ali isto tako uzrokuje nagli pad energije nakon probave. Rezultat? Osjećaj umora i glad već nakon sat ili dva.

2. Mogući porast tjelesne mase

Ako redovito konzumirate peciva bogata masnoćama i šećerima – poput kroasana, buhtli ili kiflica s čokoladom – unos kalorija može brzo premašiti dnevne potrebe. Bez dovoljno fizičke aktivnosti višak kalorija dovodi do povećanja tjelesne mase.

3. Veći rizik od problema s probavom

Većina pekarskih proizvoda nema dovoljno vlakana koja su ključna za zdravu probavu. Nedostatak vlakana može uzrokovati zatvor i probavne tegobe. Osim toga, neka peciva sadrže aditive i konzervanse koji dodatno opterećuju probavni sustav.

4. Unosite previše soli

Slana peciva poput bureka, pereca i lisnatih zalogaja često sadrže veliku količinu soli. Previše soli može dovesti do povišenog krvnog tlaka, zadržavanja vode u tijelu i povećanog rizika od srčanih bolesti.

5. Potencijalna ovisnost o brzoj energiji

Zbog visokog udjela ugljikohidrata i masti peciva mogu izazvati učestale promjene razine šećera u krvi. To znači da ćete često osjećati glad i želju za novom dozom ugljikohidrata, što može stvoriti začarani krug prejedanja i oscilacija energije.

6. Nedostatak ključnih nutrijenata

Ako su pekarski proizvodi vaš glavni obrok, velika je vjerojatnost da ne unosite dovoljno proteina, zdravih masti, vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Dugoročno, to može oslabiti imunitet i negativno utjecati na opće zdravlje.

Ako im ipak ne možete odoljeti, birajte pametnije

Odaberite integralna ili ražena peciva bogata vlaknima i kombinirajte ih s proteinima (sir, jaja, piletina) kako biste dulje ostali siti. Izbjegavajte lisnata tijesta, kroasane i slatka peciva puna šećera i masnoća. Ograničite unos na nekoliko puta tjedno umjesto svakodnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.