Što se za Uskrs jede diljem svijeta, od Italije do Argentine

Foto: Shutterstock

IAKO se Uskrs obilježava u mnogim zemljama svijeta, uskrsni običaji i blagdanski stolovi razlikuju se od zemlje do zemlje. I dok se kod nas najčešće poslužuju jela poput šunke i pince, u nekim drugim dijelovima svijeta uskrsna trpeza izgleda nešto drugačije. Evo što se sve za Uskrs jede, od Europe do Amerike.

1. Italija

Tipično talijansko uskrsno jelo je pizza Chiena. Prema tradiciji, priprema se na Veliki petak, a jede na Veliku subotu. Unatoč nazivu, izgledom i okusom se dosta razlikuje od tradicionalne pizze i više podsjeća na slanu pitu. Tijesto sadrži mast, a nadjev može sadržavati razne sastojke, uključujući suhomesnate proizvode, sir i jaja.

Osim nje, Talijani pripremaju i slatki kruh sličan panettoneu, Colomba Pasquale. Obično se radi od slatkog tijesta s kvascem koje sadrži kandiranu koricu naranče, u obliku je golubice koja predstavlja mir i prelijeva se šećerom i bademima. Tradicionalno se poslužuje tijekom proslave Uskrsa i često se daje kao dar.

2. Poljska

U Poljskoj se na Uskrs jede žurek, juha od kiselog raženog brašna, kobasica, mrkve, bosiljka i drugih začina. Diljem Poljske mogu se pronaći različite varijacije ove juhe, a često se poslužuje u jestivoj zdjelici od kruha uz dodatak prepolovljenih tvrdo kuhanih jaja.

3. Francuska

Francuski uskrsni jelovnik se, za razliku od mnogih zemalja koje preferiraju ribu, temelji na crvenom mesu, a poznato jelo koje se ovdje poslužuje na Uskrs je Le Gigot d'Agneau Pascal. Gigot na francuskom znači but, a agneau pascal se odnosi na uskrsno janje. Na Uskrsnu nedjelju janjeći but se obično peče u pećnici s raznim začinima i poslužuje s krumpirom i graškom ili grahom.

4. SAD

Amerikancima je glavni uskrsni obrok večera za koju se obično jede pečena šunka slatkastog okusa, za razliku od naše pečene šunke koja se uvijek jede slana. Šunka se najčešće glazira slatkim premazom ili marinadom kako bi se postigla hrskava vanjština, a ponekad se prekrije i kriškama ananasa.

5. Rusija

U Rusiji se za Uskrs poslužuje paska, tradicionalno svečano jelo koje se radi tijekom Velikoga tjedna, a zatim na Veliku subotu donosi u crkvu na blagoslov. Priprema paske obično započinje tjedan dana prije Uskrsa, kada se sir i vrhnje pomiješaju i stave u sito kako bi se ocijedila suvišna tekućina.

Nakon toga se dodaju šećer, maslac i suho voće te se sve dobro promiješa. Smjesa se stavlja u poseban kalup u obliku piramide i ostavlja u hladnjaku kako bi se stisnula. Paska ima važno mjesto u ruskoj uskrsnoj tradiciji, a njezina piramidalna forma simbolizira Isusov grob.

6. Engleska

Hot Cross Buns popularna su engleska peciva koja se ondje jedu za vrijeme Velikoga tjedna. Izvorno su se ove kiflice punile suhim voćem i konzumirale na Veliki petak. Danas ih je lako pronaći tijekom cijele godine, a obično su punjene čokoladom i orasima. Križ nacrtan na ovom pecivu predstavlja Kristovo raspeće i tjera zle duhove.

7. Argentina

Uskrsni stol u Argentini snažno je vezan uz europske tradicije, a Pita Pascualina, koju na Uskrs poslužuju, podrijetlom je iz Italije. Slana pita punjena je špinatom, artičokama, peršinom, ricottom i cijelim kuhanim jajima. Jaja predstavljaju Kristovo uskrsnuće, dok 33 sloja tijesta simboliziraju Isusove godine života.

8. Gruzija

Chakapuli je tipična gruzijska uskrsna hrana koja se sastoji od janjećeg gulaša na bazi bijelog vina, lišća estragona, tkemalija (gruzijskih zelenih šljiva), vlasca i zelene paprike. Ovaj gulaš poslužuje se vruć uz domaći kruh i, iako se može konzumirati tijekom cijele godine, najpopularniji je u proljeće kada šljive još nisu zrele.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.