Na Tuna, Sushi & Wine festivalu u Zadru pojavio se samuraj iz Kill Billa

Foto: Mare Knežević

Deset godina prošlo je od prvog Tuna & sushi festivala u Zadru. Ovogodišnje izdanje vratilo je stari sjaj uz goste iz Japana, puno sushija i ostalih jela od tune iz zadarskog arhipelaga, delegaciju iz Japana koja je donijela mali dio gastronomije i tradicije iz daleke zemlje. Publiku je najviše zanimao nastup Dai Mizuna, glumca koji je svoj put na sceni započeo u masovnim scenama samurajskih borbi u filmu Kill Bill I.

Glavni dio festivala bila je gala večera u Arsenalu gdje su japanski sushi majstori kuhali za zadarske goste, a domaći zadarski kuhari spremili su tisuće malih zalogaja čija je glavna namirnica bila tuna, sirova ili na neki način obrađena.

Male zalogaje pripremali su poznati zadarski kuhari Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko, Dario Kalmeta i Ilirijina chefica Irena Žilić te japanski sushi majstor Nobuhito Okado, koji je smotao 1500 nigirija, uramakija i hosomakija.

Upravo je on, Okado, na pozornici Arsenala izveo Kaitai, odnosno delikatno umijeće rezanja tune kako bi se svaki dio mogao iskoristiti. Fascinantno je bilo vidjeti predanost poslu i konačni rezultat ovoga gastro spektakla. Ritualno rezanje velike tune iz blizine, ali i na velikom ekranu, Zadrani su sa zanimanjem promatrali. Na pitanje koji dio tune je najbolji za sashimi, Okado je spremno odgovorio – toro. To je potrbušina, najmasniji i najcjenjeniji dio tune.

Samurajski show

Glavni spektakl večeri odigrao se na velikoj pozornici. Popularna samurajska skupina Katanayaichi izvela je samurajski show Keiji, priču o Maedi Keijiju, legendarnom samuraju iz kasnog razdoblja Sengoku. On je bio majstor koplja, poznat po svojoj ekscentričnoj osobnosti i slobodoumnom načinu života.

Nakon što je Toyotomi Hideyoshi ujedinio Japan 1590. godine i donio mir u zemlju, razdoblje Sengoku je završilo, a samuraji su se našli bez svrhe u novoj eri. Keiji je napustio svijet bitke, zapečatio svoje koplje i krenuo na putovanje kao lutajući ronin. Ova do u detalje uvježbana igra pokazuje sav talent izvođača.

Glavnu ulogu, dakako, tumači Dai Mizuno. Upitali smo ga kako mu je bilo surađivati s velikim Quentinom Tarantinom.

"Bilo je to iskustvo koje sigurno neću zaboraviti. Sve to oblikovalo me kao glumca i shvatio sam da samo želim čuvati samurajsku tradiciju", kazao nam je Mizuno i dodao da je nakon snimanja otvorio akademiju samuraja, školu za učenje samurajskih vještina.

"Osim toga, izrađujem katane i radim kao producent showova koji često uključuju i anime manga elemente, a to je vrlo popularno među mlađom generacijom." Njegova ekipa sastoji se od samuraja koji prema potrebi za razne uloge putuju s njim na turneje po cijelom svijetu.

Pet dana festivala

Tuna, Sushi & Wine festival ove godine trajao je pet dana, a Zadrani i turisti na Trgu Petra Zoranića mogli su probati jela od tune koja pripadaju mediteranskoj, japanskoj ili pak fusion kuhinji pripremljena na otvorenom, u open air kuhinji u kojoj je svaki dan radilo dvadesetak kuhara.

Uz Ivu Bencun, direktoricu zadarske Turističke zajednice, glavna pokretačka energija festivala došla je od Jelene Yamasaki, rođene Zagrepčanke koja već 30 godina živi u Japanu i predsjednica je Hrvatsko-japanskog društva, a njezin 23-godišnji sin Teo lani se iz Osake preselio u Zadar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.