Ovo se jelo na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno jede u Hrvatskom primorju

Foto: TZ Novi Vinodol

TREĆU godinu zaredom, na Uskrsni ponedjeljak se u Bribiru u Hrvatskom primorju održao Festival bribirskog prisnaca, omiljene uskrsne delicije. Riječ je o spoju jaja, svježeg sira, slanine, mladog luka, brašna i masti, a i ove su ga godine posjetitelji imali priliku degustirati.

Ovo je jelo neizostavan dio uskrsne trpeze u Hrvatskom primorju, a napraviti ga možete i vi, od samo nekoliko sastojaka. Za pripremu tradicionalnog bribirskog prisnaca trebat će vam:

  • jaja
  • domaći svježi sir
  • slanina
  • mladi luk
  • svježi kvasac
  • svinjska mast
  • glatko brašno
  • sol i papar.

Kako ga pripremiti

U zdjelu s jajima dodajte kvasac i svježi sir izrezan na manje komadiće. Sve zajedno izmiješajte. Slaninu narežite na komadiće i popržite na masti. Mladi luk operite, očistite, narežite na sitnije komadiće, dodajte ga slanini i pržite dok malo ne omekša.

Poprženu slaninu i luk ostavite da se ohlade, pa ih umiješajte u smjesu jaja i sira, začinite soli i paprom, dodajte brašno i sve zajedno dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivena smjesa mora biti dovoljno gusta da lijepo pada sa žlice.

Dobivenu smjesu premjestite u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom i pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Ohladite pa režite, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.