Presolili ste jelo? Nemojte ga bacati, znamo par načina kako ga spasiti

DOGODILO se svakome - kuhate s guštom, jelo miriši fantastično, vi ga probate, a onda shvatite da ste pretjerali sa solju i uhvati vas panika. No, nema potrebe za time - presoljeno jelo ne mora značiti da ćete ga morati baciti. Uz malo strpljenja i nekoliko osnovnih sastojaka, lako je popraviti stvar.
Iako se čini kao nepovratna pogreška, postoje trikovi koji mogu ublažiti ili potpuno popraviti slanost jela, a u nastavku donosimo četiri brza trika uz koje ćete popraviti svako presoljeno jelo.
1. Dodajte krumpir
Krumpir je stari trik naših baka. Ogulite jedan ili dva sirova krumpira, prerežite ih na pola i ubacite u lonac s presoljenim jelom (ovo je idealno za variva, gulaše, juhe i umake). Kuhajte 10-15 minuta, a zatim ih izvadite. Krumpiri će "povući" višak soli iz tekućine, no pazite da krumpir ne ostavite predugo u jelu, jer bi mogao promijeniti njegov okus.
2. Razrijedite jelo
Ako je moguće, dodajte više tekućine kako bi se koncentracija soli smanjila. Ovisno o jelu, možete dodati malo vode, neposoljenog temeljca, vrhnja ili mlijeka, a u nekim slučajevima možete dodati i još neutralnih sastojaka, poput povrća, riže, tjestenine ili mesa.
3. Dodajte kisele ili slatke sastojke
Kiselina (limunov sok, ocat, rajčica) i slatkoća (med, šećer) mogu pomoći "zamaskirati" slanost i vratiti ravnotežu okusa. Dovoljno je dodati malu količinu, kap po kap ili prstohvat po prstohvat, dok ne postignete željeni rezultat.
4. Jelo ublažite na tanjuru i poslužite ga uz blaži prilog
Ako je jelo već gotovo i nema vremena za prepravljanje, poslužite ga uz nešto neutralno što će ublažiti slanost, poput riže, kuhanog krumpira, tjestenine ili kruha. To neće promijeniti jelo, ali će ga učiniti lakšim za jelo, a odlično funkcionira ako ste presolili neki umak ili varivo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati