Pet kuhinjskih trikova naših baka koji još uvijek pale

NAŠE bake nisu imale mnogo toga što mi danas imamo. No znale su kako s malo sastojaka i puno znanja i razumijevanja namirnica napraviti čudo u kuhinji. I dok su neki savjeti zastarjeli, ovi se još i danas koriste i vrijedi ih znati.
1. Kuhana voda za dizanje kvasca – topla, ali ne prevruća
Bake su znale da kvasac voli toplinu, ali ne i vrućinu. Uvijek su imale “prstometar” – voda treba biti topla kao dječja kupka. Previše vruća ubije kvasac, a hladna ga uspava. Ovaj savjet i dalje vrijedi i temelj je za svaki dobar kruh.
2. Krumpir u juhi kad je preslana
Još uvijek najbolji trik ako ste pretjerali sa solju. Oguljeni krumpir u juhi (ili varivu) upija višak soli. Samo ga izvadite prije posluživanja – krumpir iz juhe upit će sol i ostat će slan.
3. Jabuka s kruhom da dulje ostane svjež
Ako spremate kruh u plastičnu vrećicu ili kutiju, dodajte četvrtinu jabuke – ona održava vlagu i kruh dulje ostaje mekan, bez da se pretvori u kamen.
4. Mlijeko ne kipi ako stavite drvenu kuhaču preko lonca
Drvena kuhača zapravo "razbija" mjehuriće koji nastaju kad mlijeko zakipi, a često spriječava prelijevanje – ako je kuhača suha i lonac nije prenapunjen, ovo stvarno funkcionira.
5. Limun za mirisne ruke nakon češnjaka i ribe
Nekoć su bake trljale ruke limunom da skinu miris luka ili ribe. Kiseline iz limuna neutraliziraju spojeve koji uzrokuju neugodan miris. Danas znamo i za sodu bikarbonu – ali limun i dalje pobjeđuje zbog svog citrusnog mirisa.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati