Neobična namirnica koju obožavaju na Bliskom istoku, a može se kupiti i kod nas

MOŽDA vam je pojam "crni limun" još uvijek nepoznanica - suha, smećkasta kuglica koja zapravo sliči na vrlo stari, smežurani plod i na prvu baš i nije privlačna. No zapravo, radi se o sušenoj limeti koja se svakodnevno koristi kao začin u jelima bliskoistočnih i zaljevskih zemalja. Na Bliskom istoku nazivaju ga loomi.
Također se sve više koristi u modernim fusion jelima i pojavljuje se u zapadnim kuhinjama kao egzotičan, aromatičan začin. Može se kupiti i mljeven, što olakšava njegovo korištenje.
Kako zapravo nastaje crni limun
"Crni limun" dobiva se sušenjem cijelih limeta - najčešće ključanjem u slanoj vodi i potom sušenjem na suncu dok ne potamne, stvrdnu se i izgube svu vlagu. Boja im varira od tamnosmeđe do gotovo crne, a unutrašnjost im je aromatična, koncentrirana i lagano dimljena.
Okusom podsjeća na dimljenu, fermentiranu limetu s notama kiselosti, lagane gorčine i zemljano-citrusne arome koja jelu daje dubinu i karakter.
Zanimljivo je da su ti "limuni" zapravo dehidrirani kiselo-gorki koncentrati - nema dodanih začina, samo prirodna fermentacija i sunce. Izvana izgledaju neugledno, ali kada se otvore, oslobađa se citrusni miris.
Gdje se koristi i zašto ga kuhari obožavaju
U Iraku, Iranu, Omanu i cijelom Zaljevskom području, crni limun je standardni začin u varivima, juhama i mesnim jelima. Koristi se cijeli (proboden vilicom da pusti aromu), u komadima ili kao fini prah - što je najpraktičnije za svakodnevnu upotrebu.
Dodaje se:
- u jela od janjetine i govedine
- u mahunarke i variva od leće
- u rižota
- čak i u marinade za piletinu i ribu
Okus koji daje je jedinstven - duboka kiselost, ali bez svježine običnog limuna, s blagim notama fermentacije i gorko-slankastim podtonom. Djeluje kao prirodni pojačivač okusa.
Može li se nabaviti kod nas?
Crni limun se sve češće može pronaći u specijaliziranim trgovinama s bliskoistočnom ili azijskom hranom, a ponekad i u trgovinama zdrave hrane pod nazivom “dried lime” ili “loomi”. Dolazi cijeli ili u mljevenom obliku.
Kako ga napraviti kod kuće
Neki ih rade i sami, a evo kakav je postupak za kućnu pripremu.
Najprije zakuhajte vodu, po želji dodajte malo soli, pa u kipuću vodu ubacite cijele limete na kratko blanširanje. Odmah ih prebacite u ledenu kupelj kako biste zaustavili kuhanje, a zatim ih temeljito osušite čistom krpom.
Limete potom sušite na suncu ili u pećnici na niskoj temperaturi, povremeno ih okrećući radi ravnomjernog sušenja. Kad postanu tamne, lagane i tvrde poput kamena, spremne su za upotrebu. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu – trajat će mjesecima.
Kako ga koristiti u jelima
Ako kupite cijele crne limune, evo nekoliko praktičnih savjeta:
- Prije kuhanja ih probušite vilicom ili izgnječite batom za meso
- U juhama i varivima dodajte ih cijele - ali ih izvadite prije posluživanja
- Ako koristite prah - dodajte ga u začinsku mješavinu ili marinadu (malo je dovoljno)
Savjet: nemojte pretjerivati. Crni limun je intenzivan i ako ga previše stavite, mogao bi preuzeti cijelo jelo - a onda više nije začin, nego glavna zvijezda.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati