Mučite se s jajetom na oko? Znamo jedan stari i najjednostavniji trik

PEČENO jaje na oko slovi kao jedno od najjednostavnijih jela na svijetu. I jedno od najlakših za zeznuti. Dok čekamo da se žumanjak stisne, bjelanjak može zagorjeti – ili žumanjak pobjegne dok ga pokušavamo okrenuti. Ovaj put pripremili smo vam jedan već stari, ali vrlo jednostavan i učinkovit trik za savršeno pečeno jaje na oko.
Što je zapravo "savršeno jaje"?
Hrskavi rubovi mogu biti fora, ali to najčešće znači da je jaje preprženo. Želimo da je bjelanjak čvrst, ali nježan, a žumanjak tekuć, ali zaštićen – kao da se lagano stisnuo, a iznutra je i dalje mek. I tu dolazi trik s parom.
Trik s poklopcem i vodom
Kad jaje razbijete u tavu i dodate samo nekoliko kapi vode, a zatim poklopite tavu, voda isparava i stvara laganu paru koja nježno kuha gornji dio jajeta. Umjesto da čekate da se jaje peče odozdo (i zagori), para radi posao odozgo.
Rezultat je savršeno pečeno jaje – bez okretanja, bez žilavog bjelanjka i s nježno zamućenim žumanjkom koji se još uvijek može preliti kad ga zarežete.
Kako se to točno radi
Zagrijte neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj malo maslaca ili ulja, razbijte jaje i pažljivo ga stavite u tavu. Kad bjelanjak počne hvatati boju (nakon dvadesetak sekundi), dodajte pola čajne žličice vode sa strane (ne po žumanjku).
Odmah poklopite tavu i pustite da para napravi svoje. Nakon minutu do minutu i pol, maknite poklopac – jaje je gotovo. Ako volite da je žumanjak više kuhan, ostavite još malo.
Ako nemate poklopac, možete improvizirati s tanjurom, aluminijskom folijom ili čak staklenom zdjelom – važno je samo da para ostane unutra. I da ne pokrijete tavu dok je voda preduboko u njoj – to stvara “kuhano jaje”, a ne pečeno.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati