Spas u zadnji tren: Zamjene za jaja, mlijeko i druge ključne sastojke za kolače

SVIMA nam se barem jednom dogodilo: usred pripreme kolača ili omiljenog deserta shvatimo da nemamo jedan od ključnih sastojaka, a najčešće su to jaja ili mlijeko. U tom trenutku nastupa panika, ali nema potrebe za odustajanjem ili žurnim odlaskom u trgovinu.
Mnoge namirnice koje već imate u kuhinji mogu poslužiti kao odlične zamjene, često bez kompromisa u okusu, teksturi ili kvaliteti gotovog jela. Donosimo vam pregled najboljih alternativa koje će spasiti vaš recept te očuvati dobar okus i teksturu kolača.
Zamjene za jaja
U kolačima i drugim slasticama jaja imaju funkciju povezivanja, dizanja i dodavanja vlage. Zamjena ovisi o tome što vam je u receptu najvažnije. Ako vam je najvažnije da biskvit bude sočan, tada umjesto jaja možete iskoristiti pire od banane ili jabuke (količina od 60 g odgovara jednom jajetu).
Za dodatnu vlažnost biskvita umjesto jednog jaja možete iskoristiti i 60 ml jogurta, a za laganije kolače umjesto jaja možete pomiješati žličicu sode bikarbone i žlicu jabučnog octa. Žlica mljevenih chia sjemenki ili lanenih sjemenki te 3 žlice vode odlična su zamjena za jaje ako radite muffine i biskvite. Ako trebate nešto što će vam povezati sve sastojke, a nemate jaja, tada pomiješajte 2 žlice kukuruznog škroba i 2 žlice vode.
Zamjene za mlijeko
Ako pripremate neki desert, a u zadnji tren primijetite da u hladnjaku nemate mlijeka, uvijek možete iskoristiti jogurt ili kiselo vrhnje, koje možete razrijediti s malo vode da dobijete konzistenciju mlijeka. Ako pak nemate ni jogurt, pomiješajte šalicu vode sa žlicom ulja ili rastopljenog margarina.
Zamjene za neke druge namirnice
Ako pečete biskvit, a nemate prašak za pecivo koji služi za dizanje tijesta, možete pomiješati pola žličice sode bikarbone i žličicu octa ili limunova soka (djeluje jednako kao 1 žličica praška za pecivo).
Kao zamjenu za obični bijeli šećer možete iskoristiti med, javorov ili agavin sirup, ovisno o tome što imate kod kuće. Umjesto čokolade za kuhanje možete pomiješati 3 žlice kakaa i žlicu ulja (ista količina kao i 30 g otopljene čokolade).

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati