Stvari koje svatko tko kuha kod kuće - mora znati

NAKON diplome na kulinarskoj akademiji, prihvatila sam posao asistentice u nastavi. Bila je to savršena prilika da nastavim učiti, a uz to je bila i dobro plaćena. Zadržala sam se nekoliko semestara, upijajući znanje i prenoseći studentima ono što sam smatrala ključnim lekcijama. Učili smo ih kako komunicirati u užurbanoj kuhinji uz povike poput "Pazi ugao!" i "Iza leđa!", kako pravilno oštriti noževe i tehnikama serviranja.
Iako su neke od tih navika s vremenom izblijedjele - oštrenje noževa danas prepuštam profesionalcima, a serviranje je postalo nemoguća misija uz izbirljivu djecu - tri zlatna pravila ostala su temelj mog kuhanja, piše The Kitchn.
Prvo pravilo: Čistite dok kuhate
U kuhinji je uvijek dinamično. Kao asistentica, moj je zadatak bio promatrati studente i neprestano ih podsjećati na važnost urednosti. Možda ne zvuči kao revolucionaran savjet, no stanje vaše radne površine izravno utječe na vaše raspoloženje i koncentraciju.
Kaotičan prostor s hrpom prljavog suđa i prolivenim sastojcima stvara osjećaj kaosa i u vama. S druge strane, uredna i organizirana radna ploha omogućuje vam da se potpuno usredotočite na recept. Zato idući put kad kuhate, zastanite na trenutak, očistite nered i nastavite smireno - razlika će biti očita.
Drugo pravilo: Uvijek kušajte hranu
Svakog dana, prije dolaska studenata, pripremila bih njihove radne jedinice s osnovnim potrepštinama: solju, paprom, uljem i žličicama za kušanje. Podrazumijevalo se da će hranu probati u svakoj fazi pripreme. Ipak, redovito bih ih zatekla kako kreću sa serviranjem, a na moje pitanje jesu li probali jelo, devet od deset puta odgovor bi bio "ne". Nakon toga bi uslijedilo kušanje, mrštenje i zaključak da jelu nedostaje začina. Zapamtite, jelo nije gotovo dok ga niste probali, i to nekoliko puta, kako biste bili sigurni da ste postigli savršen okus.
Treće pravilo: Označite sve
Gotovo nakon svakog kuhanja ostane nam viška hrane ili sastojaka. U trenutku spremanja u hladnjak, uvjereni ste da ćete zapamtiti što je u kojoj posudi, no iskustvo pokazuje da to rijetko bude slučaj. Označavanje svake posude s nazivom jela i datumom pripreme pomaže vam pratiti što imate, ali i ključno - do kada je sigurno za jelo.
Nabavite marker i samoljepljivu traku (osobno preferiram papirnatu umjesto slikarske jer se po njoj lakše piše) i uvedite ovu jednostavnu naviku. Vaš budući "ja", kao i vaš želudac, bit će vam neizmjerno zahvalni.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati