AKO STE barem malo aktivni na društvenim mrežama, sigurno ste barem jednom naišli na video 25-godišnje Luce Šipić, koja je na TikToku i Instagramu poznatija pod imenom Lucina Spiza. Ona dijeli recepte za slana i slatka jela, a publiku osvaja iskrenim pristupom, kreativnošću i ljubavlju prema kuhanju.
Ovih je dana jedan njezin video postao viralan zahvaljujući nesvakidašnjem projektu - odlučila je rekreirati svoja omiljena slikarska djela na tortama, a započela je s Van Goghovom Zvjezdanom noći, možda najpoznatijim, ali i najkompleksnijim umjetničkim djelom.
Odlučila spojiti umjetnost i slastičarstvo
To je učinila ni manje ni više nego uz pomoć tisuća sitnih, šarenih šećernih perlica, a otkrila nam je da je upravo Van Gogh bio prva pomisao kada je odlučila spojiti umjetnost i slastičarstvo.
"Van Gogh mi je bio prvi u mislima i prije nego sam znala na koji način točno planiram rekreirati umjetnička djela. Posebno sam privržena njegovom liku i djelu te svakako planiram rekreirati još njegovih remek-djela", rekla je Luce.
No, put od ideje do realizacije bio je sve samo ne jednostavan. Proces osmišljavanja projekta trajao je tjednima, a kada je razradila cijeli koncept, odabrala medij i napokon krenula na samu tortu, shvatila je da je pred njom pravi maraton.
Tortu radila čak 22 sata
"Naivno sam mislila da je najzahtjevniji dio iza mene. Tek tada je nastupila blaga panika kad sam položila prvu šećernu perlicu na tortu i shvatila da to trebam ponoviti još nekoliko tisuća puta. Moja procjena je bila da će to trajati nekoliko sati, a nekoliko sati se pretvorilo u 22 sata rada na torti", priznala je.
Osim vremenski zahtjevnog posla, izazovi su bili i tehničke prirode - tortu je trebalo stalno vraćati u hladnjak kako bi zadržala stabilnu temperaturu, a rad u klimatiziranoj prostoriji bio je toliko intenzivan da je u jednom trenutku od hladnoće izgubila osjet u prstima. Ipak, najteže joj je bilo kvalitetno dočarati kompleksnost Van Goghovog remek-djela i vjerno ga prenijeti na jestivu podlogu.
Ovaj impresivni projekt tek je prvi u nizu - Luce planira nastaviti serijal rekreiranja umjetničkih djela na tortama, a sljedeću će kreaciju snimiti i u dužem formatu za YouTube.
Iako je slastičarstvo za nju prvenstveno hobi, već sada joj otvara poslovne prilike. "To mi je hobi i zaista sam zaljubljena u kuhanje i slastičarstvo, a zahvaljujući snazi društvenih mreža, mnogi brendovi su prepoznali tu autentičnost te su tako nastupile i moje prve suradnje."
Njezin prvi viralni recept bila je sarma
Zanimljivo je da su se Lucini prvi ozbiljniji iskoraci u digitalni svijet dogodili mnogo prije nego što je pokrenula Lucinu Spizu. Još je vodila blog The Croatian Cookie, pisan na engleskom jeziku i s publikom iz cijelog svijeta.
"U sklopu bloga imala sam Sunday Baking Series serijal koji je svaki tjedan imao viralne rezultate. Mislim da je najbolje prošla moja pomalo neobična rođendanska torta koja je čak uvrštena među najružnije torte na svijetu. Prvi viralni recept koji je privukao pažnju domaće publike su bile sarme", otkrila je.
Na TikToku i Instagramu redovito objavljuje tek od početka ove godine, kada je odlučila spojiti privatno i poslovno.
"Najviše me je potaknula znatiželja da vidim što sve mogu postići na taj način izlaska iz komfor zone i koliko mogu gurati vlastite granice, ali nakon što je početna motivacija splasnula, nastupila je disciplina te želja da ljudima koji me toliko nesebično podržavaju zauzvrat pružim kvalitetan sadržaj."
Luce se opisuje kao kuhinjski MacGyver jer je kroz odrastanje često morala smisliti nešto iz ničega, a takve stvari gotovo uvijek budu najfinije, ali i najteže za replicirati. Inspiraciju, rekla nam je, primarno crpi iz onoga što je dostupno.
"Uvijek preferiram recepte sa sezonskim namirnicama, ali jedino što odbijam su podjele na zimske i ljetne kolače - kolači ne poznaju godišnje doba", istaknula je i za kraj dodala da se na društvenim mrežama vidi - dokle god će to trajati.
"Već preko jednog desetljeća slušamo kako stvaranje sadržaja na društvenim mrežama nije održiv posao, ali u stvarnosti nitko od nas ne zna koliko će to trajati. Tu sam dok traje i dok god benefiti te lijepi trenutci brojčano nadmašuju one manje lijepe strane društvenih mreža. Volim stvarati i lijepo je kada je taj trud i talent prepoznat".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati