Prošla je 31 godina od prve epizode Prijatelja, sjećate se ovih keksića iz serije?

DANAS se obilježava godišnjica jedne od najpoznatijih i najvoljenijih serija svih vremena - Prijatelja. Još od prve epizode 22. rujna 1994. godine, šestero simpatičnih Njujorčana osvajalo je gledatelje humorom, nezaboravnim situacijama i trenucima koji su postali dio pop-kulture, a serija je donijela mnoštvo scena koje su se urezale u pamćenje obožavatelja diljem svijeta.
Jedna od takvih scena zasigurno je i ona kada Monica pokušava otkriti "tajni" recept za kekse Phoebeine bake. Nakon što su potrošeni deseci kilograma brašna, čokolade i maslaca u neuspjelim pokušajima, ispostavilo se da recept uopće nije bio obiteljska tajna, već - recept s poleđine pakiranja Nestlé čokoladnih kapljica.
Upravo taj trenutak, koji je kombinacija smijeha i topline, pokazuje kako je hrana u Prijateljima često igrala važnu ulogu u pričama likova. U čast toj epizodi i velikoj obljetnici serije, donosimo vam recept za kekse koje bi i Monica napokon s ponosom poslužila - radimo ih već danas.
Potrebni sastojci
Za ove će vam keksiće biti potrebno nekoliko sastojaka:
- glatko brašno
- soda bikarbona
- sol
- maslac
- obični i smeđi šećer
- ekstrakt vanilije
- jaja
- čokoladne kapljice.
Kako ih napraviti
Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva, a za to vrijeme pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u manjoj zdjeli. U drugu zdjelu stavite omekšali maslac, obični i smeđi šećer i ekstrakt vanilije. Miješajte mikserom da nastane kremasta smjesa.
Sad smjesi maslaca i šećera dodajte jaja. Opet izmiksajte da se sve poveže. Malo po malo dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i soli. Neka nestanu grudice, no ne morate miksati duže od toga. Zatim uzmite drvenu kuhaču pa umiješajte čokoladne kapljice.
Na veliki lim za pečenje iz pećnice stavite list masnog papira. Na masni papir stavljajte kuglice veličine oraha (ili mrvicu veće), 9 komada po limu će biti dovoljno, moraju biti razmaknute. Pecite 9 do 11 minuta u zagrijanoj pećnici, a vadite čim počnu dobivati boju po rubu.
Izvadite ih, ali nemojte premještati s lima jer su sada keksi još mekani. Pustite da se prohlade oko 5 minuta, a onda ih možete premjestiti na tanjur ili tacnu. Cijeli recept za ove kekse pronađite ovdje, a dobra stvar je da ne morate ispeći sve kekse odjednom - smjesu možete umotati u prozirnu foliju i držati u hladnjaku do tjedan dana.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati