Ovo je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena, treba je jesti što više

MAHUNARKE, poput leće i slanutka, često su podcijenjene u svakodnevnoj prehrani, iako su iznimno hranjive i svestrane u kuhinji. Bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima, a lako se mogu uklopiti u razne obroke – od juha i variva do salata i namaza poput humusa.
Njihova priprema nije komplicirana, a koristi za zdravlje su velike, što ih čini pravom nutritivnom bombom koju vrijedi češće koristiti u jelovniku.
"Mahunarke su prave nutritivne bombe. Pružaju bogat izvor biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala, a istraživanja ih povezuju s nižim rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Redovito uključivanje mahunarki u prehranu jedan je od najjednostavnijih načina za poboljšanje općeg zdravlja", potvrdila je Marion Nestle, profesorica nutricionističkih znanosti na Sveučilištu New York.
Evo nekih nama omiljenih recepata s mahunama koje redovito radimo. I tu mislimo na više puta tjedno – ovakva su jela izuzetno praktična za pripremu na radni tjedan, a uvijek ih se jede po više dana.
1. Varivo od mahuna
Klasično varivo s mahunama, govedinom i puno povrća. Prava "utješna hrana", a ne treba joj ništa osim friškog kruha. Ovako ih radimo.
2. Juha od crvene leće i slanutka
Jednostavno varivo gotovo u pola sata, a jedno je od najhranjivijih koje možete pojesti. Recept je ovdje.
3. Varivo od graška i mrkve
Varivo koje mnogi pamte još iz vrtića, a izuzetno je lagano i zdravo i rado u njemu uživamo i danas. Evo kako se radi - recept je ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati