Koja je razlika između slanine, pancete i špeka? Imamo odgovor

PIŠUĆI recepte i članke u kojima se nerijetko spominju suhomesnati proizvodi koji se koriste u mnogim uobičajenim jelima, puno smo se puta susreli sa zbunjenošću oko pancete, slanine i špeka. Jesu li slanina i špek ista stvar? Što je ustvari panceta? Je li to samo ljepši naziv za slaninu? Odlučili smo malo razjasniti ovu temu.
Panceta - talijanski klasik koji volimo i mi
Panceta se radi od trbušnog dijela svinje, najčešće se soli i suši na zraku, a ponekad i dimi. Ima karakteristične masne i mesnate slojeve, a okus joj je slan, ali bogat i pun. Talijani je režu tanko poput pršuta, dok se kod nas često koristi u kuhanju - za aromatiziranje grahorica, kao dodatak tjestenini ili za pečenje s krumpirom. Panceta može biti sirova, sušena ili termički obrađena - sve ovisi o regiji i navikama.
Slanina i špek - slični, ali nisu isto
Slanina je širi pojam - može biti dimljena, soljena, kuhana ili pečena, a koristi se i sirova (naravno, ako je prethodno konzervirana). Najčešće dolazi iz leđnog ili bočnog dijela svinje i ima nešto manje masnoće od pancete. Slanina je “svestrani vojnik” u kuhinji - od doručka na tavi do dodatka za sendviče i pizze.
Špek je, pojednostavljeno, masniji dio svinjske kože s tankim slojem mesa, često jako dimljen, i koristi se više kao dodatak za kuhanje nego kao glavno jelo. Narezani špek često završava u varivima, grahu, kupusu ili kao dodatak za pojačavanje okusa mesa. Neki ga zovu i "seljačka slanina", ali ne u negativnom smislu - špek je konkretan, aromatičan i moćan.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati