Perete li rižu prije kuhanja? Znamo je li to zaista potrebno i zašto se to uopće radi

JEDNO od poznatih pitanja koje se vječno provlači kuhinjama - treba li prati rižu prije kuhanja? Ako ste ikad bacili šaku riže u lonac i začuli komentare sa strane poput "Nisi je oprao?", niste jedini. Neki to rade iz navike, drugi iz znanja, treći to uopće ne rade. Pa tko je u pravu?
Zašto mnogi peru rižu - i što se zapravo ispire?
Riža se pere prvenstveno kako bi se isprala višak škroba koji se nalazi na njenoj površini. Taj škrob, ako ostane, može rezultirati ljepljivijom i zgužvanijom teksturom, što nije poželjno kod nekih vrsta riže - recimo, kad kuhamo rižu za salatu, prženu rižu ili kao prilog.
Osim škroba, pranjem se mogu isprati i nečistoće, prašina, sitni kamenčići ili ostaci od prerade, pogotovo ako se radi o manje obrađenoj riži ili onoj kupljenoj u rinfuzi (kod nas rjeđe).
Zato, da - ima smisla isprati rižu prije kuhanja, i to obično dok voda ne postane gotovo bistra, što znači da je većina škroba uklonjena.
Kad nije nužno (i zašto je ponekad i poželjno da je malo ljepljiva)
S druge strane, kod nekih jela škrob je zapravo poželjan. Ako radite rižoto, paellu ili sushi, škrob je taj koji daje jelu kremoznost i povezuje sastojke. U tim slučajevima rižu ne peremo, jer želimo da pusti škrob u kuhanju.
Također, instant riže, neke prethodno parboiled (djelomično kuhane) vrste ili one koje dolaze u vrećicama za kuhanje često su već obrađene i čiste, pa ih ne treba nužno prati - ali ni neće smetati ako to ipak učinite.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati