Chefica Esplanade Ana Grgić Tomić osmislila novi jelovnik s daškom mora

KAD TEMPERATURE u Zagrebu porastu, a ritam grada uspori, terasa restorana Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade postaje jedno od omiljenih mjesta na kojima se ljeto osjeća u svakom kutku. Chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo je za ljetnu sezonu osmislila à la carte jelovnik koji spaja jednostavnu eleganciju, sezonske sastojke i puno mašte - savršen za sve koji žele okusiti ljeto u svakom zalogaju.
Svježa i razigrana predjela koja otvaraju apetit
Marinirane srdele poslužene s ukiseljenim agrettijem, savurom od ljutike, grožđica i pinjola s hrskavom tapiokom osvojit će vas. "Ovo jelo savršeno predočava našu filozofiju: malo sastojaka, a puno okusa", naglašava Ana. Za intenzivne morske okuse tu je tuna marinirana u sojinu umaku i sezamu sparena s kukuruznim tacosima, pikantnom marmeladom od rajčice i čilija, aiolijem od bosiljka i gazpachom od pečene paprike i komorača.
Ako volite školjke, oduševit će vas tartar od školjki sv. Jakova s Oscietra kavijarom, tartarom od ukiseljenih marelica, engleskim celerom i aiolijem od bazge, a ako preferirate vegetarijanska jela, svakako kušajte pečene smokve s ružmarinom i medom, s mousseom od kozje skute, pestom od dimljenih badema i uljem lista smokve.
Zalogaji su to koji mirišu na dalmatinske vrtove u najtoplijem dijelu ljeta. Za okrepu, tu su krem juha od šparoga i poznati Esplanadin rižoto u inačici s koprivom, butargom od tune i limetom.
Poznati sastojci u novom ruhu
Glavna jela uključuju i neke klasike pripremljene na suvremen način, a posebna se pažnja pridaje detaljima i odabiru sezonskih namirnica. Jelenji ossobuco poslužuje se s domaćim kukuruznim njokima u umaku od začinskog bilja i vina, dok je janjeći kare uparen s mladim graškom i brokulom, a za dodatnu teksturu tu je i panko crumble s notom mente.
Riba je u ljetnim mjesecima nezaobilazna, a chefica Grgić Tomić priprema pečenu trilju s koricom od sušene rajčice, bijelom palentom i slatko-pikantnom marmeladom od rajčice i čilija. Tu je i poširani losos s marmeladom od rabarbare, kremom od wasabija i pjenom od korijandra. U pripremi ovog jela upotrebljavaju se svi dijelovi ribe i ono je pravi primjer toga koliko održiva kuhinja može biti ukusna.
"Ovaj je jelovnik posvećen ljetu - lagan je, sezonski i pun okusa koji podsjećaju na more i Mediteran. Svako jelo osmišljeno je tako da gostima pruži trenutak užitka i razlog za ponovni dolazak. Vjerujem da hrana mora biti autentična i pripremljena s ljubavlju, upravo onakva kakvu bih i sama željela jesti", ističe chefica Ana Grgić Tomić.
Klasici koji ne izlaze iz mode
Uz sezonske novitete, na jelovniku su i dalje provjereni favoriti: zapečeni Esplanadini štrukli (uključujući bezglutensku verziju), tatarski biftek od ručno kosanog vrhunskog komada mesa, francuska juha od luka po izvornom receptu, hrskava Cezar salata s piletinom i pravi bečki odrezak pečen na maslacu poslužen s kremastim pire krumpirom i lisnatom salatom.
Za kraj nešto slatko - crémeux od paljenog meda s marelicama i želeom od pjenušca, tart s jagodama, pistacijom i frangipane kremom te desert od mariniranih smokava s lavandom, amalfijskim limunom i ricottom - sve redom privlačno i jako, jako fino.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati