Volite li ga i vi? Ovo nam je omiljen subotnji ručak, uz ovaj recept ispast će top

SUBOTA je - dan kada se konačno možemo posvetiti pripremi finog ručka bez žurbe, a ako nemate ideja što kuhati, napravite špinat s pire krumpirom. Ovo jelo vraća nas u djetinjstvo, kada smo ga barem jednu subotu u mjesecu imali na jelovniku, a kombinaciju kremastog pirea i finog špinata na mlijeku još uvijek obožavamo.
Na ovo nas je jelo sjetila naša čitateljica Marija Babić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila fotografiju pirea i špinata uz jaje na oko, no vi uz ovo jelo možete poslužiti i komad mesa.
Potrebni sastojci
Za ovo jelo trebat će vam:
- krumpir
- maslac
- mlijeko
- sol
- papar
- svježi špinat
- glatko brašno
- češnjak
- muškatni oraščić
- slatko vrhnje.
Kako napraviti pire krumpir
Krumpir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite. Premjestite krumpir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krumpir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.
U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte. Nakon što ste završili sa sušenjem krumpira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodajte dobro ohlađeni maslac.
Miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se sve mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom.
Cijeli recept za pire krumpir pronađite ovdje.
Kako napraviti špinat na mlijeku
Špinat operite i očistite tako da mu uklonite peteljke, prokuhajte ga nekoliko minuta u kipućoj vodi, zatim ga ocijedite i zalijte hladnom vodom. U blenderu usitnite špinat. Zagrijte tavu i maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite, ali pazite da ne posmeđi. Dodajte hladno mlijeko, izmiješajte i ubacite češnjak. Ostavite da zakuha.
Nakon što je zakuhalo, dodajte i špinat. Posolite i popaprite, dodajte i muškatni oraščić. Ako želite, možete dodati i malo slatkog vrhnja ili još malo mlijeka kako bi vam umak bio kremastiji.
Cijeli recept za špinat na mlijeku pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati