Jeste li probali ovo? Kruh će vam ostati svjež i tjedan dana

KRUH je jedna od namirnica koju gotovo svi imamo u kući, ali rijetko kome izdrži dulje od nekoliko dana. Neki ga drže u hladnjaku, a neki ga i zamrzavaju. Ako niste ljubitelj ovih metoda, znamo nešto što provjereno djeluje. Kruh će ostati svjež i bez plijesni cijeli tjedan, a da ga pritom ne morate zamrzavati ili pakirati u plastiku.
Odgovor se krije u pravilnom skladištenju i jednom neobičnom, ali vrlo učinkovitom triku iz kućne radinosti.
Zaboravite plastiku – kruh ne voli vlagu
Prvo pravilo: nikad ne čuvajte kruh u plastičnoj vrećici. Plastika zadržava vlagu, a vlaga je idealan uvjet za razvoj plijesni. Kruh u plastičnoj vrećici možda ostaje mekan, ali često počne pljesniviti već nakon dva dana.
Umjesto toga, najbolje ga je čuvati u pamučnoj vrećici ili umotanog u kuhinjsku krpu, a zatim ga staviti u drvenu ili keramičku posudu za kruh – tzv. krušnu kutiju. Takve posude omogućuju kruhu da "diše", dok ga istovremeno štite od isušivanja.
Trik s celerom ili jabukom
Zvuči neobično, ali komadić celera (ili četvrtina jabuke) stavljen u krušnu kutiju može napraviti čudo. Celer i jabuka otpuštaju laganu vlagu u zrak, ali ne toliko da bi kruh ovlažio – već dovoljno da spriječe njegovo isušivanje, dok istovremeno djeluju antibakterijski.
Bitno: voće ili povrće stavite u manju posudicu ili u papirnatu vrećicu kako ne bi dodirivalo sam kruh. Mijenjajte ga svaka 2–3 dana.
Držite ga podalje od topline i sunca
Kruh najbrže propada ako ga držite blizu štednjaka, pećnice ili na mjestu gdje dopire izravna sunčeva svjetlost. Idealno mjesto za čuvanje kruha je suho, tamno i prozračno mjesto – kuhinjski ormarić ili kutak radne površine dalje od izvora topline.
Može li papirnata vrećica pomoći?
Može, ali samo kratkoročno. Papir usporava isušivanje i omogućava kruhu da diše, ali nije dugoročno rješenje ako želite da potraje cijeli tjedan. Kombinacija papirnate vrećice i krušne kutije ili pamučne krpe je bolji izbor.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati